Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Punctul de întâlnire Harta prezenței NATO în România, explicată de generalul Cătălin Tomescu: ”Noi trebuie să avem mare grijă”

Harta prezenței NATO în România, explicată de generalul Cătălin Tomescu: ”Noi trebuie să avem mare grijă”

Generalul român Cătălin Tomescu a explicat, în cadrul emisiunii Punctul de Întâlnire de la Antena 3, harta prezenței NATO pe teritoriul României.

Harta prezenței NATO în România, explicată de generalul Cătălin Tomescu: ”Noi trebuie să avem mare grijă”
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Ştefan    |    29 Iun 2022   •   23:46

Este pentru prima oară în istoria României, dar și în istoria NATO, când avem o prezență atât de serioasă pe teritoriul țării noastre.

Trupele NATO vor veni în România și se vor așeza în București, Deveselu, Fetești, Craiova, Cincu, Sibiu, Câmpia Turzii și Oradea.

”Intrăm în perioada în care trebuie să descurajăm cu trupe pe teritoriul nostru orice agresiune. Cineva a spus odată o armată nu construiești ca să câștigi război, ci ca să îl previi. Rusia s-a dovedit clar că devine impredictibilă. Nu mai ai nicio garanție, prietenia care era scrisă în summit-uri până în 2012 a dispărut cu totul”, a spus generalul.

Aceste trupe care sunt pe teritoriu României, și vor mai veni până la 10.000, sunt trupe care au un nivel maxim de operativitate și care oricând pot intra să descurajeze un adversar.

”Noi trebuie să avem mare grijă. Oamenii ăștia pleacă din casele lor și din țările lor ca să fie lângă noi și, la o adică, vor muri împreună cu noi să ne apărăm țara, că apărăm NATO în sine”, a mai spus Cătălin Tomescu.

”Oradea, centru de excelență, e o structură de învățământ în subordinea Comandamentului de Transformare a NATO de la Norfolk. NATO are 28 de centre de excelență, care fiecare tratează un subiect.

Luăm baza de la Deveselu, că ca să lăsăm la tot asta este elementul strategic cel mai important. Baza de la Deveselu a apărut pentru apărarea împotriva atacurilor cu rachete balistice care ar putea să vină din Coreea.

Pe vremea aia nu să punea problema de Rusia, se punea problema de Iran și Coreea. (...) Întotdeauna s-a asigurat din bazele de la Mihail Kogălniceanu, Feteștiul sau sau Câmpia Turzii”, a mai explicat generalul Cătălin Tomescu.

Întreaga sa explicație poate fi vizionată în clipul video de mai jos:

×
Subiecte în articol: NATO Cătălin Tomescu
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close