Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Punctul de întâlnire John Wagner, coordonator proiectului SMR, la Antena 3. Cum va deveni România o forță în energie nucleară, în Europa de Est

John Wagner, coordonator proiectului SMR, la Antena 3. Cum va deveni România o forță în energie nucleară, în Europa de Est

România este pe cale să facă un pas istoric și să dezvolte o tehnologie nucleară cu reactoare mici care să-i asigure independența energetică și, mai mult decât atât, siguranța pe termen lung.

John Wagner, coordonator proiectului SMR, la Antena 3. Cum va deveni România o forță în energie nucleară, în Europa de Est
Sursa foto: captura Antena 3
de Gabriel Dano    |    07 Iul 2022   •   21:58

John Wagner, directorul Idaho National Laboratory, Statele Unite, a vorbit în cadrul unui interviu acordat lui Radu Tudor, la Punctul de Întâlnire, despre ce reprezintă acest pas pentru țara noastră.

De altfel, România este prima țară europeană care poate beneficia de acest program american, mai ales că la început proiectului său nuclear energetic, în debutul anilor '80, România a fost ajutată tot de Statele Unite printr-un contract acordat la acel moment cu aprobarea președintelui american Ronald Reagan..

"În România aveți Comisia Națională a Activității Nucleare care se va ocupa de toate cerințele de siguranță și absolut orice proiect trebuie să respecte aceste cerințe, inclusiv proiectele de reactoare.

Un mare avantaj este reprezentat de caracteristicile principale ale reactoarelor. În primul rând, tocmai dimensiunea ajută să facă toate sistemele mai sigure. Cu alte cuvinte, sistemele de control activ pot fi îndepărtate mult mai ușor și e nevoie de ele, pentru că, desigur, conferă un strat suplimentar de siguranță. Iar România este prima țară europeană care beneficiază de acest program.

Punerea în funcțiune a unui reactor de mici dimensiuni ar putea începe în anul 2029. (...) Proiectul din România va avea de câștigat din experiența anterioară", a declarat John Wagner.

 

×
Subiecte în articol: John Wagner reactoare
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close