Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Punctul de întâlnire Marcel Ciolacu: "România va ajunge la un grad de îndatorare de 55%"

Marcel Ciolacu: "România va ajunge la un grad de îndatorare de 55%"

Marcel Ciolacu susține că România ar putea ajunge la o datorie publică de 55% odată cu componenta de împrumuturi de 15 miliarde de euro prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență.

Marcel Ciolacu: "România va ajunge la un grad de îndatorare de 55%"
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    23 Mai 2021   •   21:23

”E o problemă majoră în România. Domnul Cioloș a lăsat o datorie publică de 36%, după 3 ani și jumătate de guvernare PSD am lăsat o datorie publică de 35%. În acest moment datoria publică a României este de 48%. A crescut cu 13 puncte procentuale.

Noi ne-am împrumutat în 15 luni de zile aproape 30 de miliarde de euro. Asta înseamnă 2 miliarde pe lună. Mai exact 1% din PIB. În anul 2021 guvernul româniei are obligația de a rambursa 50 de miliarde de euro din împrumuturile făcute și ale actualei guvernări și ale guvernărilor anterioare. Vom plăti numai dobânzi și comisioane în anul 2021, 4 miliarde de euro, 2% din PIB. 

PNRR are o componentă de granturi, 14 miliarde, și o componentă de împrumuturi, de 15 miliarde. Dacă aceste 15 miliarde intră în datoria publică a României, vom ajunge la un grad de îndatorare de 55%, ceea ce este imens.”, a declarat Marcel Ciolacu la emisiunea lui Radu Tudor.

Șeful PSD a anunțat că specialiștii PSD se vor întâlni mâine cu Florin Cîțu la Ministerul Fondurilor Europene pentru a vedea documentul integral al Planului Național de Redresare și Reziliență, după ce la întâlnirea de săptămâna trecută privind PNRR prim-ministrul le-a arătat reprezentanților PSD doar o parte din document. 

”Nu l-am văzut. Am văzut anumite obiective din el, anumite finanțări, nu știm care sunt granturi care sunt împrumuturi. De mâine specialiștii PSD se vor deplasa la Ministerul Fondurilor Europene și de acolo împreuncă cu domnul ministru și specialiștii din minister vor avea acces la întregul plan care este încă în negociere cu UE. Am convenit și cu premierul și cu ministrul Ghinea.”, a precizat Marcel Ciolacu. 

 

 

×
Subiecte în articol: Marcel Ciolacu datorie
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close