Antena 3 Emisiuni Punctul de întâlnire Ministrul Alexandru Rafila, previziune sumbră despre valul 5: 800.000 de infectări

Ministrul Alexandru Rafila, previziune sumbră despre valul 5: 800.000 de infectări

de Gabriel Dano    |    Mihaela Bîrzilă    |    03 Ian 2022   •   20:33
Ministrul Alexandru Rafila, previziune sumbră despre valul 5: 800.000 de infectări
Sursa foto: Antena 3

Ministrul Alexandru Rafila a oferit, într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalistei Antena 3 Mihaela Bîrzilă, informații în premieră națională despre valul 5 al pandemiei: ce se va întămpla, cum se pregătesc autoritățile, ce vrea să facă Ministerul Sănătății în așa fel încât Omicron să facă un număr cât mai mic de victime.

"Deja, cazurile cresc. Important este când ajungem la o creștere galopantă, dacă ajungem la o astfel de creștere. Fac un disclaimer, că am mai spus o dată data de 15 ianuarie și erau telespectatori care au considerat că eu sunt un soi de clarvăzător și spun cu precizie și ora. Nu vreau să spun nici ora.

Deci, în jurul datei de 15 ianuarie, probabil că o să începem să asistăm la o creștere mai rapidă a numărului de cazuri. Cât de rapidă va fi, câte persoane vor fi afectate, rămâne de văzut. În valul 4 am avut circa 400.000 de îmbolnăviri confirmate, prin diagnostic.

Câte îmbolnăviri vom avea în valul 5 rămâne de văzut - noi estimăm probabil o dublare a numărului de cazuri în acest val. (...) De evitat, nu ar fi reușit să îl evite, dar cu siguranță profilul valului 5 ar fi fost diferit. Pentru că una este să ai 25-50.000 de cazuri într-o zi și cu o creștere în decurs de 2-3 săptămâni să ajungi, să zicem, de la 5.000 de cazuri la 25.000 de cazuri și altceva este să ai o creștere care este mult mai lentă și să ai într-o săptămână 5.000, 6.000, 9.000, după care să mergi pe un trend descrescător.

Certificatul verde ar fi putut să frâneze creșterea, adică modul de creștere al numărului de cazuri și lucrul acesta oferea o relaxare a sistemului de sănătate care nu ar fi fost pus în pericol așa cum ar putea să fie dacă numărul de cazuri înregistrate în câteva zile este extrem de mare", a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila, declarații de ultimă oră despre introducerea certificatului verde în România

Ministrul Sănătății a subliniat importanța adoptării certificatului verde, care "cu cât întârzie mai mult, cu atât va deveni mai puțin relevant".

"În legătură cu certificatul verde, știți bine că este atributul Parlamentului să ia o decizie. Există un proiect de lege despus în Parlament de mai mult timp, care a fost respins de Senat, iar în momentul de față se găsește în Camera Deputaților. Probabil există un blocaj la nivel legislativ și sigur atunci când a existat o propunere tehnică din partea Ministerului Sănătăți, a INSP, ea ar fi trebuit să fie sau nu îmbrățișată, încât să își poată face efectul atunci când se înregistrează o creștere care ar putea să sugereze un val pandemic important.

Cu cât întârzie adoptarea unui astfel de document, certificat electronic COVID, sigur că și eficacitatea lui devine tot mai puțin relevantă.

Rămâne să vedem dacă acest trend crescător se confirmă, dacă se va accelera transmiterea și, atunci, sigur, că trebuie să găsim și soluții la situația de fapt."  - a declarat ministrul Alexandru Rafila. 

În legătură cu renunțarea la certificatul verde în România, ministrul a declarat că nu are încă un răspuns clar.

"Nu știu să vă spun în acest moment, probabil că săptămânile următoare vor fi hotărâtoare și vom avea un răspuns legat de acest certificat. Cu cât se introduce mai târziu în evoluția unui val pandemic, cu atît utilitatea lui scade.", a concluzionat Rafila.

 

 
×
Subiecte în articol: Alexandru Rafila valul 5
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal
Parteneri
x close