Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Punctul de întâlnire Cât de mare este pericolul care se apropie de România? George Scutaru: ”Acesta ar fi un coșmar strategic pentru noi”

Cât de mare este pericolul care se apropie de România? George Scutaru: ”Acesta ar fi un coșmar strategic pentru noi”

George Scutaru, CEO al New Strategy Center, a vorbit, într-un interviu exclusiv în emisiunea Punctul de Întâlnire la Antena 3, despre pericolul cel mai mare care se apropie de România în contextul războiului Rusiei din Ucraina.

Cât de mare este pericolul care se apropie de România? George Scutaru: ”Acesta ar fi un coșmar strategic pentru noi”
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Ştefan    |    08 Mai 2022   •   23:29

Radu Tudor: E o situație din ce în ce mai complicată în bazinul Mării Negre și iar foarte multă lume se întreabă care vor fi evoluțiile în viitorul apropiat. Războiul generat de Rusia în Ucraina generează îngrijorări pentru România, pentru flancul de est al NATO. Aș vrea să vă întreb care este evaluarea în legătură cu ofensiva Rusiei pe zona de sud a Ucrainei și cu posibila apropiere a forțelor invadatoare de gurile Dunării și de frontierele țărilor?

”Toată atenția se concentrează pe ziua de 9 mai și pe eventualul anunț făcut de vladimir Putin privind declararea oficială a războiului în Ucraina. Ați văzut că au fost afirmații din partea purtătorului de cuvânt de la Kremlin că acest lucru nu se va întâmpla, dar este foarte posibil să asistăm la o mobilizare generală.

”Rusia accentuează că se află în război cu NATO și SUA, nu cu Ucraina”

Putin are nevoie ca economia Rusiei să treacă la economie de război. Are nevoie de mobilizarea rezerviștilor și în ultimele săptămâni, dacă se urmărește cum evoluează retorica și propaganda rusă, Rusia accentuează faptul că de fapt se află în război cu NATO și cu SUA, nu cu Ucraina.

Este modalitatea prin care Putin încearcă să explice cercul militar pe care îl are și faptul că de 70 de zile se află în război cu Ucraina, când acest război ar fi trebuit să fie încheiat de mult timp, conform planificării inițiale. De aceea se merge pe această idee a patriei în pericol, a unei confruntări între două blocuri.

El încearcă să recreeze imaginea unei parități între Rusia și SUA, cel puțin pentru publicul rus, și să-și asigure susținerea populară pentru următoarea etapă a războiului, care înseamnă, în viziunea rusă, nu doar concentrarea pentru ocuparea Donbasului, în acest moment, aproape toată regiunea administrativă a Luganskului este ocupată, însă rușii au mari probleme în ceea ce privește Donețkul, dar cel mai probabil ei se vor concentra pentru zona litorală, către Nicolaev Ucraina și, cel mai probabil, și către gurile Dunării.

Coșmarul strategic pentru România: Rusia la gurile Dunării

Acesta ar fi lucrul care reprezintă în mod direct un coșmar strategic pentru România, fiindcă România ar deveni stat de facto cu graniță cu Rusia. Această situație, dacă se va întâmpla, va fi în urma unei confruntări care cred că va fi mult mai mare decât ceea ce a, văzut la Mariupol.

Ucrainenii au fortificat și litoralul, au fortificat împrejurimile Odesei. Lupta pentru Odesa va fi una deosebit de sângeroasă. Rușii nu își pot permite să distrugă Odesa cum au distrus Mariupolul, pentru că Odesa reprezintă ceva cu totul special pentru sufletul sovietic, pentru imagologia sovietică și pentru ruși inclusiv. Este un oraș cosmopolit, cu arhitectură veche, un oraș cu totul aparte, nu doar pentru ucraineni, dar și pentru ruși. Putem să asistăm la un asediu cam cum a fost asediul Leningradului, care să dureze destul de mult, asta neîmpiedicând ca rușii să se ducă inclusiv spre Transnistria.

Întrebarea este cum se vor poziționa față de Republica Moldova și față de Transnistria. Transnistria a fost ținută în acest război înghețat cu Republica Moldova tocmai pentru a împiedica orice succes al unei apropieri a Moldovei față de România, față de Uniunea Europeană și potențial și față de NATO.

Planul cuceririi Republicii Moldova depinde mult de evoluția invaziei pe teren

Însă pentru prima dată se va pune problema în care Rusia va avea un coridor terestru cu Transnistria și atunci pot fi mai multe scenarii. Reactiavarea acelui referendum din 2006, când 98% din cei care au votat în Transnistria s-au pronunțat pentru independență, dar și pentru o posibilă unificare cu Rusia. Și vedeți că rușii țin foarte mult la așa zisul suport popular, deci avem referendumul din Crimeea care a justificat anexarea. 

Vedeți că încearcă să pregătească un plebiscit în zona Hersonului pentru crearea unei republici a Hersonului căreaia să îi recunoască independența. Deci avem posibilitatea recunoașterii acelui referendum, sau pur și simplu o decizie a autorităților separatiste de la Tiraspol de a se unifica cu o nouă entitate care poate să apară. Vă aduc aminte că în 2014 a existat scenariul creării noii Rusii, o entitate statală la litoralul Ucrainei, care să înglobeze zona litorală a Ucrainei. 

Și varianta în care, și ăsta ar fi cel mai pesimist scenariu, în care Rusia să nu se mulțumească cu Transnistria și să încerce să anexeze și Republica Moldova”, a declarat la Antena 3 George Scutaru, CEO al New Strategy Center.

Întregul interviu cu George Scutaru poate fi vizionat în videoclipul de mai jos:

×
Subiecte în articol: George Scutaru Război Ucraina Rusia
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close