Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Punctul de întâlnire Alexandru Rafila: "A treia doză poate fi recomandată celor cu imunitate scăzută"

Alexandru Rafila: "A treia doză poate fi recomandată celor cu imunitate scăzută"

Invitat în cadrul emisiunii "Punctul de întâlnire", profesorul Alexandru Rafila a vorbit, marţi, în exclusivitate la Antena 3, despre persoanele care putea să se vaccineze cu cea de-a treia doză.

Alexandru Rafila: "A treia doză poate fi recomandată celor cu imunitate scăzută"
de Iulia Gorgorin    |    27 Iul 2021   •   23:17

Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a făcut precizări despre persoanele care ar putea primi o doză suplimentară de vaccin împotriva COVID-19.

Sabina Iosub: Se vorbeşte în acest moment despre a treia doză de vaccin, probabil în toamnă. Cine ar trebui să facă, din punctul dumneavoastră de vedere această a treia doză? Ar trebui să măsurăm nivelul anticorpilor înainte de a decide administrarea acestei a treia doze?

Alexadru Rafila: "Persoanelor cu imunitatea scăzută li se poate recomanda o doză suplimentară"

Alexandru Rafila: "Noi avem nişte certificate de vaccinare care sunt valabile până la data de 30 iunie 2022. Şi atunci, sigur că există anumite categorii de persoane care reacţionează mai prost. Nu la acest vaccin, la orice vaccin. Au boli cronice şi aşa mai departe. Cu imunitatea scăzută. Deci acestor persoane li se poate recomanda o doză suplimentară.

S-a observat că o vaccinare completă, să spunem cu două doze de vaccin -Pfizer, Moderna sau Astrazeneca, oferă o protecţie mai mică faţă de o tulpină care ajunge dominantă în momentul de faţă -tulpina Delta.

Şi atunci, întrebarea pe care a trebuit să ne-o punem la administrarea unei a treia doze este următoarea. Sau ar trebui să ne punem două întrebări. Administrăm acelaşi vaccin Pfizer sau, compania Pfizer face un vaccin care este imunogen şi pentru tulpina Delta. Compania Pfizer nu produce acest vaccin observând că nivelul de seroconversie şi de protecţie este redus faţă de tulpina Delta, ne mai dă o doză din acelaşi tip de vaccin, nu? Eu sper că lucrează la chestiunea asta.

Eu am citit chiar astăzi rezultatele unui studiu, că s-ar putea să fie foarte eficient o combinație, de exemplu, de vaccin Astrazeneca, cu vaccinul Pfizer. Există și combinațiile acestea.

Alexandru Rafila, împotriva vaccinării obligatorii  

De asemenea, Rafila a precizat că nu este de acord cu obligativitatea vaccinării anti-COVID în România.

”Eu sunt împotriva unui demers de vaccinare obligatorie în condițiile în care celelalte mijloace pe care le-a avut la dispoziție Guvernul României timp de 7 luni nu au fost utilizate. Eu nu pot să impun obligativitatea pentru că eu nu mi-am făcut treaba. Nu pot să spun că vaccinez 5 milioane de persoane până la 1 iulie și și 10 milioane de persoane până la 1 august sau 31 august, nu ating niciunul din aceste obiective, afirm ulterior că nu contează câte persoane sunt vaccinate, ci contează câte cazuri avem și după toată chestiunea asta care, evident, este o nereușită vin și impun anumite tipuri de măsuri”, a declarat Alexandru Rafila la Antena 3.

Rapelul cu Pfizer peste prima doză de Astrazeneca ar putea să fie mai eficientă pentru pacienți.

"Dacă aceasta a treia doză este posibil să fie administrată, ea să fie recomandată acestor categorii de persoane care reacționează mai puțin la vaccinare, sau după caz, personalului medical ținând cont de data vaccinării fiecărei persoane. Una este să mă fi vaccinat în luna ianuarie și altceva este să mă fi vaccinat în luna iunie. Sunt cinci luni diferență. În mod evident, administrarea celei de-a treia doze trebuie să ţină cont de acest interval", a precizat Alexandru Rafila, marţi, în exclusivitate la Antena 3.

Vaccinarea mixtă pentru COVID-19, mai întâi cu vaccinul produs de AstraZeneca, iar apoi cu cel al Pfizer a mărit nivelul anticorpilor de şase ori comparativ cu vaccinarea cu două doze ale vaccinului AstraZeneca, potrivit unui studiu realizat în Coreea de Sud, transmite Reuters.

Studiul a implicat 499 lucrători medicali – 100 care au primit doze mixte, 200 care au luat două doze de vaccin realizat de Pfizer/BioNTech, iar restul au primit două doze de vaccin AstraZeneca.

Toţi au prezentat anticorpi neutralizanţi, care împiedică pătrunderea virusului în celule şi replicarea acestuia, iar rezultatul programului mixt de vaccinuri a arătat cantităţi similare de anticorpi neutralizanţi găsiţi în grupul care a primit două doze de vaccin Pfizer.

Citiţi şi: Alexandru Rafila, atac la autorități: ”E o lipsă de coerență totală. Văd de luni de zile mesaje contradictorii”
 

×
Subiecte în articol: imunitate Alexandru Rafila
Parteneri
Prognoza meteo 18 martie - 15 aprilie 2024
x close