Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Punctul de întâlnire Românii cu pensii mai mari de 4.000 de lei vor plăti contribuţii la sănătate

Românii cu pensii mai mari de 4.000 de lei vor plăti contribuţii la sănătate

Pensionarii cu venituri din pensii care depăşesc 4.000 de lei vor plăti contribuţii de sănătate pentru partea ce depăşeşte suma de 4.000 de lei, potrivit unui proiect publicat de Ministerul Finanţelor. Mai exact, de 10% pentru suma care depășește cei 4.000 de lei.

Românii cu pensii mai mari de 4.000 de lei vor plăti contribuţii la sănătate
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Andreea Alexandru
de Georgiana Adam    |    16 Dec 2021   •   23:46

"Pentru implementarea măsurilor din domeniul fiscal cuprinse în Programul de guvernare, aprobat prin Hotărârea Parlamentului României nr. 42/2021 pentru acordarea încrederii Guvernului, precum şi a obiectivelor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă cu privire la necesitatea reducerii distorsiunilor şi stimulentelor fiscale, se propune eliminarea facilităţii de exceptare de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii pentru partea ce depăşeste suma lunară de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie. Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, pentru veniturile din pensii care depăşesc 4.000 de lei lunar, o reprezintă partea ce depăşeste suma lunară de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie", se arată în nota de fundamentare care înspţeşte proiectul de act normativ.

În vederea determinării impozitului pe venitul din pensii, venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 de lei şi, după caz, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată, precizează sursa citată.

Pentru corelarea măsurilor privind contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată pentru veniturile din pensii care depăşesc suma lunară de 4.000 de lei, cu prevederile Codului fiscal referitoare la calculul, reţinerea şi declararea obligaţiilor, se instituie obligaţia depunerii Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate , prevăzută la art. 147 din Codul fiscal.

Concomitent se elimină obligaţia depunerii de către plătitorii de venituri din pensii a Declaraţiei informative privind impozitul reţinut la sursă, veniturile din jocuri de noroc şi câştigurile/pierderile din investiţii, pe beneficiari de venit.

×
Subiecte în articol: romani pensii sănătate
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close