Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Punctul de întâlnire Seceta face prăpăd în România. Cotele Dunării se apropie de un minim istoric | Imaginile dezastrului de la Calafat

Seceta face prăpăd în România. Cotele Dunării se apropie de un minim istoric | Imaginile dezastrului de la Calafat

Situația este critică pe Dunăre. Nivelul apei scade alarmant de la o zi la alta, din cauza secetei. Practic, acum ne confruntăm cu una dintre cele mai grave situații din ultimii 30 de ani, spun autoritățile. Imaginile dezastrului de la Calafat, acolo unde navigația este în pericol.

Seceta face prăpăd în România. Cotele Dunării se apropie de un minim istoric | Imaginile dezastrului de la Calafat
Sursa foto: Antena 3
de Cristi Popovici    |    11 Iul 2022   •   22:24

Totul este secat! Apele Dunării sunt extrem, extrem de retrase, iar trendul va continua și în perioada următoare.

De obicei ne confruntam cu asemenea situații dezastruoase în anii secetoși, cumva spre finalul verii, spre finalul lui august, astfel că până în septembrie-octombrie când începeau ploile, situația revenea cumva la normal.

Doar că suntem la mijlocul verii și situația s-a acutizat din luna iunie. Avem temperaturi de 37-40 de grade Celsius, iar mai multe râuri și lacuri din România au secat, au dispărut de pe fața pământului.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Practic, acum ne confruntăm cu una dintre cele mai grave situații din ultimii 30 de ani ne spun autoritățile.

Tanczos Barna, ministrul Mediului spunea zilele trecute că în acest moment rezerva de apă din cele 40 de lacuri din România este de 67% . Iar dacă situația continuă tot așa și în lunile următoare va fi din ce în ce mai grav.

Avem comune, avem sate unde oamenii efectiv trebuie să raționalizeze apa.

Deocamdată nu sunt vești bune care să vină dinspre meteorologi. Debitul este în scădere de la un normal de peste 5.300 de metri cubi la intrarea în țară.

În Galați, din cauza secetei, au apărut insule de nisip pe mijlocul Dunării, iar asta înseamnă pierderi, pentru că bacurile, comandanții de nave sunt nevoiți să ocolească vreo 700 de metri. 

Așadar, acest nivel foarte scăzut al Dunării generează nu doar probleme de navigație, ci și probleme pentru sistemul energetic național.

În 2006 a fost o situație similară și atunci centrala de la Cernavodă a fost închisă pentru că nu se mai puteau răci reactoarele.

Dacă seceta continuă, dacă până la finalul lunii august  nu plouă și dacă nu se schimbă vremea, lucrurile s-ar putea complica și mai tare.

×
Subiecte în articol: calafat seceta Dunare
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close