Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Punctul de întâlnire Transgaz cumpără gaz la prețuri uriașe. Compania se pregătește pentru o iarnă grea

Transgaz cumpără gaz la prețuri uriașe. Compania se pregătește pentru o iarnă grea

Compania națională Transgaz anunță că este posibil ca la iarnă să fie fluctuații în alimentarea cu gaz.

Transgaz cumpără gaz la prețuri uriașe. Compania se pregătește pentru o iarnă grea
Sursa foto: Pixabay
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Oct 2021   •   22:00

Potrivit unui document citat de G4Media, Transgaz vrea să achiziționeze urgent 80-100 de milioane metri cubi (427.000 MWh) de gaze necesare la iarnă, contract ce ar valora între 477 și 600 de milioane de lei.

„Dată fiind creșterea prețurilor la gazele naturale în anul 2021, precum și previziunile aferente volumelor de gaze disponibile pentru tranzacționare pe piețele bursiere, există posibilitatea ca în perioada (decembrie – martie) produsele standardizate pe termen scurt disponibile pe platformele de tranzacționare să nu ofere răspunsul necesar pentru a menține rețeaua de transport în limitele sale operaționale.”, se arată în documentul Transgaz, publicat de G4Media.

Invitat la emisiunea Punctul de Întâlnire, analistul economic și senior editorul ziarului Jurnalul, Dan Constantin, a comentat achiziția de o valoare uriașă pe care Transgaz plănuiește să o facă:

„Sunt perturbări masive anunțate pentru perioada următoare în întreg sistemul european energetic, cu precădere în zona de gaze. Aici se aruncă doar pisica moartă în cârca rușilor pentru că nu ar onora cererile mai mari de gaze. Lucrurile erau previzibile încă de câteva luni când de fapt nu s-au făcut acumulări în sisteme. Stocurile sunt mai reduse cu cel puțin 10% pe ansamblul Europei, acest lucru s-a văzut încă din august. Acum este mult mai scump să umpli aceste rezervoare și dacă vom avea condiții meteo drastice sigur că vor exista perturbări. (...) Dacă vom avea o iarnă mai ușoară, și probabil că vor mai scădea și presiunile pe gaz, s-ar putea să trecem cu bine acest hop.”

×
Subiecte în articol: gaz Transgaz iarnă
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close