Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Punctul de întâlnire Va folosi Vladimir Putin arme chimice în Ucraina? | Explicaţiile lui Carol Peterfi, expert român internaţional

Va folosi Vladimir Putin arme chimice în Ucraina? | Explicaţiile lui Carol Peterfi, expert român internaţional

Carol Peterfi, expert internațional în interzicerea armelor chimice, a explicat care sunt cele trei scenarii prin care Rusia poate recurge la folosirea armelor chimice în războiul din Ucraina.

Va folosi Vladimir Putin arme chimice în Ucraina? | Explicaţiile lui Carol Peterfi, expert român internaţional
Sursa foto: Antena 3
de Claudia Popovici    |    05 Mai 2022   •   20:56

Carol Peterfi, expert român internațional, inspector la Organizația pentru Interzicerea Armelor chimice a explicat care sunt amenințările  asupra României şi asupra spațiului NATO care vin din războiul declanșat de Rusia în Ucraina. 

"Aş vedea trei scenarii posibile. Primul, o provocare să se atragă atenţia. Deja Rusia a trimis un document pentru interzicerea armelor chimice în care se spune că s-au folosit arme chimice împotriva trupelor rusești şi de asemenea şi Ucraina. Este o luptă politică. 

Deci primul scenariu ar fi, să spunem, un scenariu de provocare în care o cantitate mică de substanță va trebui împrăștiată şi nu va avea efect asupra militarelor.

Sincer vă spun că o armă chimică este o armă încinchită. Dacă nu se realizată surprinderea pierderile sunt de până la 2%, dar are un efect psihologic foarte mare. Şi, de asemenea, asupra populației neprotejate va avea un efect devastator.

Al doilea scenariu ar fi cel al lovirii unui obiectiv chimic. Atunci vorbim de acele materiale toxice industriale.

Sunt aproape 3.500 de substanțe toxice industriale. Amintiți-vă de incidentul de la Timişoara cu acea substanță de deratizare. 

În al treilea scenariu sunt 2000 de luptători blocați în Azovstal, care are tuneluri, şase niveluri subterane şi o suprafață de 300 de hectare. Ca şi militar ai trei opțiuni ca să scoți oamenii de acolo. Folosești un atac clasic într-o zonă locuită şi atunci raportul de pierderi ar fi de 1:10 cel puţin.

A doua opțiune ar fi să îi lasă să moară de foame, dar am înţeles că ar fi infrastructură pentru aşa ceva, lucru care nu este foarte uman şi va atrage atenţia. A treia opțiune ar fi folosirea unei substanțe care nu este neparat chimică care să le inhibe capacitatea de luptă, care să-i scoată din acel subteran", a explicat Carol Peterfi, expert internațional în interzicerea armelor chimice în emisiunea Punctul de Întâlnire de la Antena 3. 

×
Subiecte în articol: Carol Peterfi arme chimice
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close