Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Punctul de întâlnire Dr. Valeriu Gheorghiţă, despre Omicron: "Estimăm că se va menține protecţia faţă de formele severe"

Dr. Valeriu Gheorghiţă, despre Omicron: "Estimăm că se va menține protecţia faţă de formele severe"

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare COVID-19, a explicat ce date noi au apărut despre Omicron şi ce categorie de persoane ar putea fi protejate de formele severe date de această variantă.

Dr. Valeriu Gheorghiţă, despre Omicron: "Estimăm că se va menține protecţia faţă de formele severe"
de Claudia Popovici    |    29 Noi 2021   •   22:20

Este posibil ca varianta Omicron a coronavirusului să se răspândească la nivel internațional, prezentând un risc global "foarte ridicat" de valuri de infecție care ar putea avea "consecințe grave" în unele zone, a declarat luni Organizația Mondială a Sănătății (OMS), conform Reuters.

Agenția a îndemnat cele 194 de state membre să "se asigure că există planuri" pentru a menține serviciile de sănătate esențiale.

Întrebat ce știm până acum despre această variantă şi ce măsuri am putea lua pentru prevenție medicul Valeriu Gheorghiţă a precizat: 

„Ce știm în momentul de faţă este că este una din cele mai interesante variante de SARS-COV-2, în sensul în care există peste 30 de mutații la nivelul proteinei Spike, lucru nemaiîntâlnit pănă la acest moment. Să avem atâtea mutații acumulate pe aceeași tulpină virală dintre care mai mut de jumătate sunt în zona critică a zonei Spike, exact în zona în care se leagă anticorpii neutralizanții, anticorpii care apar atât supă vaccin cât şi după boala naturală.

Din acest punct de vedere sunt indicii importante ca această variantă virală ar reprezenta o variantă de escape, adică de scăpare se sub acțiunea neutralizantă a anticorpilor ceea ce reprezintă o problemă. Un al doilea indiciu este legat de contagiozitate. În momentul în care în Africa de Sud s-a înregistrat o creștere importantă a numărului de cazuri Africa de Sud tocmai ieșea din valul 4 generat de varianta Delta.

Peste 60% din populație din Gauteng are anticorpi ca urmare a trecerii prin boală, deci pare că este o variantă cu o contagiozitate crescută care scapă de sub protecţia anticorpilor şi reușește să dea infecții atât la persoanele care au trecut prin boală, cât şi la persoanele vaccinate.

Omicron poate genera reinfectarea

Din datele preliminare, da se pare că are aceasta capacitate de a reinfecta persoanele care au trecut prin infecție SARS-COV-2 anterior, precum şi de a genera cazuri de infecții la persoane cu schemă completă. Dar trebuie să ținem cont de un aspect. Persoanele care au istoric de trecere prin boala sau care au fost vaccinate sunt mult mai bine protejate în faţa formelor severe.

Este puţin probabil ca la ceste persoane această variantă să genereze cazuri severe de boală. Noi estimăm că se va menține protecţia faţă de formele severe, chiar dacă nu vom avea o protecţie ridicată faţă de infecţie. Este important să luăm în calcul şi alte măsuri de limitare a răspândirii infecției", a spus dr. Valeriu Gheorghiţă în cadrul emisiunii Punctul de Întâlnire de la Antena 3. 

×
Subiecte în articol: Valeriu Gheorghiţă omicron
Parteneri
Şeful Băncii Naţionale, avertisment pentru Guvern
x close