Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Liviu Gavrilă, vicepreședinte RWEA, despre finanțarea proiectelor de energie regenerabilă: "Trebuie simplificat întreg procesul"

Liviu Gavrilă, vicepreședinte RWEA, despre finanțarea proiectelor de energie regenerabilă: "Trebuie simplificat întreg procesul"

Liviu Gavrilă, vicepreşedinte al Consiliului Director RWEA, a participat la Conferinţa Naţională "Finanțarea proiectelor de energie regenerabilă – surse transparente pentru resurse curate" din cadrul proiectului România Inteligentă.

Liviu Gavrilă, vicepreședinte RWEA, despre finanțarea proiectelor de energie regenerabilă: "Trebuie simplificat întreg procesul"
Sursa foto: Antena 3 CNN | România Inteligentă
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Mai 2023   •   11:36

Liviu Gavrilă, vicepreşedintele RWEA (n.r. Asociaţia Română pentru Energie Eoliană) a spus, în cadrul conferinței, că finanțarea proiectelor de energie regenerabilă este posibilă, dar există probleme care pot fi rezolvate în accesarea acesteia.

El sugerează că este necesar ca toți cei implicați să facă un pas înapoi și să analizeze modul în care se poate simplifica procesul, începând de la obținerea avizelor inițiale până la autorizația de construcție și avizul tehnic de racordare.

"Suntem cu toții de acord că există surse de finanțare. Avem probleme, dar care sunt rezolvabile în a le accesa.

Plecând de la cel care intenționează să dezvolte, să construiască ulterior, având în vedere problematica care este extrem, extrem de complexă, eu zic că trebuie să facem cu toții un pas înapoi, trebuie să ne uităm cum ar trebui să simplificăm în acest moment, de la momentul în care depui primele avize, până la obținerea autorizației de construire, a avizului tehnic de racordare.

Citește și: Ministrul Energiei, Virgil Popescu, la conferinţa România Inteligentă: "Țara noastră și-a propus ținte ambițioase pentru energie regenerabilă"

Există un cadru legislativ extrem de complex, sunt interdependențe, multe dintre ele extrem de interpretabile, pe care le poți rezolva, iar pe altele le lași într-o zonă de riscuri asumate", a spus Liviu Gavrilă.

Vicepreședintele RWEA a menționat că există incertitudini legate de influența pieței de energie din cauza modificărilor legislative și fiscale.

"Ulterior, în timpul construcției sunt enorm de multe lucruri care nu pot fi prevăzute și toate culminează cu o operare unde nu ai certitudinea faptului că nu vei fi limitat în timpul producției, nu ai certitudinea că piața va fi influențată de multe alte modificări legislative, fiscalitate, etc.

Toate aceste lucruri, într-un plan de afaceri al unui investitor, sunt variabile care sunt extrem de greu de definit și de pus pe masa oricărui for investițional.

Va trebui ca fiecare dintre entitățile prezentate aici, să ne întâlnim și să parcurgem un drum către simplificare și predictibilitate, altfel, vom ajunge să ne uităm către vecinii noștri care instalează foarte mulți gigawatti", a mai precizat Liviu Gavrilă.

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close