Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN România Inteligentă Ministrul Energiei, Virgil Popescu, la conferinţa România Inteligentă: "Țara noastră și-a propus ținte ambițioase pentru energie regenerabilă"

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, la conferinţa România Inteligentă: "Țara noastră și-a propus ținte ambițioase pentru energie regenerabilă"

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a participat la Conferinţa Naţională "Finanțarea proiectelor de energie regenerabilă – surse transparente pentru resurse curate" din cadrul proiectului România Inteligentă și a vorbit despre direcția României în ceea ce privește energia regenerabilă.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, la conferinţa România Inteligentă: "Țara noastră și-a propus ținte ambițioase pentru energie regenerabilă"
Sursa foto: Antena 3 CNN | România Inteligentă
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Mai 2023   •   11:01

Virgil Popescu a spus, în cadrul conferinței, că România are ținte ambițioase în ceea ce privește energia regenerabilă și consideră că aceasta este o direcție importantă pentru viitor.

"Pe lângă centralele de gaz și pe lângă cei 747 de megawatti care sunt deja aprobați pentru complexul energetic Oltenia, am aprobat în 31 martie alte scheme la Banca Europeană pentru investiții și vorbim de alte 2 miliarde de euro pentru care lucrăm împreună cu cei de la STS și suntem pe finalizare cu funcțiile care urmează.

În cursul lunii iunie vom da startul altor call-uri de proiecte și sunt 500 de milioane de euro pentru IMM-uri, autoconsum, alte 500 de milioane de euro pentru instituții publice, alte 500 de milioane de euro se vor duce către industria agricolă, vor fi derulate prin Agenția de Finanțare în Mediul Rural și mai aveam 500 de milioane de euro pentru producere de energie regenerabilă", a spus ministrul Energiei.

Ministrul menționează că Fondul de Modernizare, care coordonează finanțarea proiectelor, este supus aprobării de către Comitetul Investițional al Băncii Europene pentru Investiții.

Citește și: Cele mai noi soluții smart din domeniul energiei verzi, prezentate la Expoziția Smart Energy din Constanța

"Fondul de modernizare nu este un fond pe care îl avem la dispoziție și putem da drumul la proiect.

Sunt două întâlniri pe an ale Băncii Europene pentru investiții care coordonează Fondul de Modernizare, sunt Comitetul Investițional, unul este la începutul anului, celălalt la sfârșitul anului.

În aceste comitete se aprobă schemele de finanțare care, în prealabil trebuie aprobate de Consiliul Concurenței Național sau de către Digi Competition.

Am semnat deja primele contracte pentru distribuții pentru că în paralel cu producția trebuie să avem grijă de întărirea rețelei de transport și întărirea sistemului de distribuție.

Transelectrica a semnat și ea 470 de milioane de euro pentru diverse investiții pe care le-au programat din Fondul de Modernizare.

Ne adaptăm din mers, ministerul Energiei se adaptează, vor fi întârzieri, dar vom recupera", a mai precizat Virgil Popescu.

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close