Antena 3 CNN Emisiuni România Inteligentă Omagiu adus pictorului Ion Andreescu, cel care a transformat Buzăul în cel mai pictat oraş românesc

Omagiu adus pictorului Ion Andreescu, cel care a transformat Buzăul în cel mai pictat oraş românesc

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 08:16 16 Apr 2024 Modificat la 08:16 16 Apr 2024

Ion Andreescu alături de Nicolae Grigorescu, Ion Luchian și Nicolae Tonitza, au fost cei care au adus, prin operele lor, acest current în România. Chiar dacă pictorul Ion Andreescu a fost originar din București, Buzăul a jucat un rol important în educația și dezvoltarea acestuia ca artist plastic.

Acesta a debutat ca profesor de desen liniar și caligrafie la Gimnaziul Comunal "Tudor Vladimirescu" și la Seminarul Teologic din Buzău. A pictat în acea perioadă în mod deosebit orașul, dar și împrejurimile sale, făcînd astfel din Buzău cel mai pictat oraș din România la acea vreme.

Andreescu a fost susținut financiar de Primăria și Prefectura Buzău precum și de alți oameni bogați ai vremii, pentru a studia la Academia Julian din Paris și Școala de la Barbizon. Acum, autoritățile locale au acordat o bursă de studiu pentru 4 ani, tot la Paris, unei tinere artiste, elevă a Liceului de Artă Margareta Sterian din Buzău.

"Am fost foarte surprinsă, dar a fost şi o validare a faptului că aş vrea să continui cu arta mai departe şi că acesta este chiar domeniul pe care trebuie să continui", a declarat Sofia Dominoschi, eleva care va studia la Paris.

"M-am simţit dator ca peste ani, acum când sărbătorim la Buzău 150 de ani de impresionism să acordăm, Consiliul Local va acorda, o bursă de studii la Paris", a precizat Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.

Lucrările expuse fac parte din patrimoniul Muzeului Național de Artă al României, iar tablourile nu au fost alese întâmplător.

"Colegii mei s-au gândit să reconstituie cu aceste lucrări un parcurs biografic al artistului şi nu în ultimul rând starea lor de conservare a contat foarte mult", a declarat dr. Călin-Alexiu Stegerean, managerul Muzeului Naţional de Artă al României.

Expoziția cuprinde 22 de lucrări ale artistului, unele din perioada în care a lucrat în Buzău, altele pictate după stagiul din Franța.

Ion Andreescu a trăit doar 32 de ani, însă a lăsat în urmă 240 de tablouri. A fost ales membru de onoare post-mortem al Academiei Române, la 28 octombrie 1948 iar operele care paortă semnătura marelui artist pot fi admirate în Bucureşti, la Muzeul Naţional de Artă al României şi la Muzeul de Artă K. H. Zambaccian.

Manifestările organizate la Buzău aub titulatura "Reîntoarcerea acasă - Marele pictor al Buzăului Ion Andreescu și 150 de ani de impresionism" au fost organizate de Primăria municipiului Buzău în parteneriat cu Antena 3 CNN, împreună cu cotidianul naţional Jurnalul.

×
x close