Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Complicaţiile cancerului de prostată netratat. Dr. Toma: "Avansează rapid, fără semne, iar simptomele apar în stadii avansate"

Complicaţiile cancerului de prostată netratat. Dr. Toma: "Avansează rapid, fără semne, iar simptomele apar în stadii avansate"

Astăzi discutăm despre cancerul de prostată. Care sunt preconcepţiile şi de ce se tem bărbaţii să meargă la specialist într-o astfel de situaţie, ne spune oncologul Ştefania Toma.

Complicaţiile cancerului de prostată netratat. Dr. Toma: "Avansează rapid, fără semne, iar simptomele apar în stadii avansate"
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    27 Oct 2021   •   12:21

"Din nefericire, ne confruntăm cu această problemă în cabinetele noastre, şi tocmai de aceea cancerul de prostată este diagnosticat tardiv.

Aş putea să enumăr două cauze. În primul rând, lipsa informaţiilor eficiente a bărbaţilor cu privire la screening, dar şi teama pe care o au pentru metoda de diagnosticare ale cancerului", a precizat dr. Ştefania Toma, miercuri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate, de la Antena 3.

Screening, începând de la vârsta de 50 de ani

"Începând cu vârsta de 50 de ani, ar trebui să se efectueze un screening pentru cancerul de prostată, prin recoltarea de antigen specific prostatei, respectiv un PSA, dar şi un examen clinic prin tuşeu rectal efectuat de către medicul urolog.

Aceste testări nu durează mult şi nici nu sunt dureroase. Pacienţii pot începe acest screening prin intermediul medicului de familie, prin recomandarea de analize medicale specifice şi o primă întâlnire cu medicul urolog. Recoltarea este scurtă şi se efectuează prin examenul de sânge, iar tuşeul rectal se efectuează într-un cabinet urologic", a spus medicul.

Cancerul de prostată este vindecabil în stadii incipiente

"În stadii incipiente, cancerul de prostată se poate vindeca şi putem vorbi despre tratamente moderne pe care le avem la dispoziţie în România. Întotdeauna, atunci când efectuăm un tratament, trebuie să ţinem cont şi de alte probleme de sănătate asociate, cum ar fi probleme cardiovasculare sau cardiace", mai spune medicul.

"Din nefericire, simptomele apar în stadii avansate. Cancerul de prostată poate progresa rapid de la stadiu incipient la avansat fără să existe o simptomatologie asociată. Iar când apare simptomatologia, stadiul este deja avansat, prin mărirea prostatei şi apăsarea pe uretră.

Simptomele unui cancer de prostată

Simptomele pot fi: un jet urinar întrerupt, nevoia de urinare noaptea şi des, până la sânge în urină sau în spermă. 

Se poate ajunge la complicaţii, iar cancerul poate avansa de la stadiul avansat la metastaze. Screeningul în rândul bărbaţilor începe de la vârsta de 50 de ani, iar dacă există amendamente în ceea ce priveşte istoricul medical, de la vârsta de 45 de ani", a mai explicat dr. Toma.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close