Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Este sau nu nevoie de a treia doză de vacin anti-COVID. Dr. Andrei Baciu: "Sunt două ipoteze de lucru"

Este sau nu nevoie de a treia doză de vacin anti-COVID. Dr. Andrei Baciu: "Sunt două ipoteze de lucru"

Astăzi vorbim despre vaccinare şi mai ales despre cei care fac COVID după rapel. Care sunt categoriile de oameni care nu dezvoltă anticorpi după această imunizare şi dacă este sau nu nevoie de a treia doză de vaccin, aflăm de la vicepreşedintele campaniei de vaccinare în România, dr. Andrei Baciu.

Este sau nu nevoie de a treia doză de vacin anti-COVID. Dr. Andrei Baciu: "Sunt două ipoteze de lucru"
Sursa foto: Antena 3
de Milena Niță    |    11 Iun 2021   •   11:10

Se vorbeşte, în ultima vreme, tot mai multe despre necesitatea unei a treia doze de vaccin anti-COVID, însă, în realitate, nu se ştie dacă este necesar acest lucru.

"Sunt două ipoteze de lucru, cele mai probabile, pentru o eventuală a treia doză de vaccin. Vorbim de persistenţa imunităţii generate de vaccinarea cu cele două doze.

Avem câteva date pentru vaccinul produs de Pzifer/Biontech şi Moderna, avem datele de eficacitate la şase luni care ne spun că aceste vaccinuri sunt eficace într-o proporţie de peste 90%. 

Când am putea avea nevoie de a treia doză de vaccin

Nu a trecut suficient de mult timp, ca să putem spune că vaccinurile sunt eficiente mai mult timp, însă pe măsură ce timpul trece de la primele persoane vaccinate şi imunizate, o să putem să venim cu date", a explicat vicepreşedintele campaniei de vaccinare în România, dr. Andrei Baciu, vineri, la Sfat de Sănătate, de la Antena 3.

Aşadar, încă nu se ştie dacă va mai fi nevoie de o a treia doză, însă cu siguranţă serul ne apără de o formă severă a bolii.

"Graficul de până acum ne face să fim încrezători că această imunitate va fi păstrată şi peste aceste şase luni.

Mai există şi o altă variantă luată în calcul, o altă opţiune, în care vaccinurile sunt sigure într-o competiţie cu dezvoltarea de mutaţii la nivelul Sars CoV-2 care apar predominant în zone unde vaccinarea nu a atins un procent semnificativ din populaţie.

E sau nu nevoie de testarea anticorpilor după vaccinare

Sunt aceste două situaţii care pot să se traducă în necesitatea unei a treia doze, însă pentru moment nu există o recomandare în acest sens, rămâne de văzut", a adăugat medicul, care este şi secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Important este că noi, ca cetăţeni europeni, în România, o să avem acces rapid la vaccin, dacă va fi nevoie de o a treia doză, a asigurat dr. Baciu.

Cât priveşte testarea anticorpilor după vaccinare, medicul spune că puteam recurge la această analiză pentru curiozitatea noastră, însă nu este o necesitate.

"Putem să facem şi aceste analize pentru determinarea titrului de anticorpi, dar aş recomanda prudenţă, pentru că încă nu există o standardizare, nu e o necesitate", a completat dr. Andrei Baciu, vicepreşedintele campaniei de vaccinare în România.

De ce facem COVID după vaccinare. Dr. Andrei Baciu lămureşte motivele pentru care unele persoane nu dezvoltă anticorpi

Vaccinul anti-COVID oferă o protecţie mare împotriva acestui virus, de peste 95%, însă sunt şi excepţii. Există persoane în cazul cărora serul nu ajută la imunizare.

"Ştiam de la început că vaccinurile au eficacitate mare, peste 90%-95%, însă există un procent din populaţie care nu ajunge să se bucure de imunitatea dată după vaccinare.

La fel, există persoane care odată ce au trecut prin boală, ne-am fi aşteptat să dezvolte un răspuns imunitar care să le ofere protecţie pentru o eventuală reîntâlnire cu virusul, însă acest lucru nu se întâmplă", a spus vicepreşedintele campaniei de vaccinare în România, dr. Andrei Baciu.

×
Subiecte în articol: Sfat de sănătate Andrei Baciu vaccin
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close