Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Momentul potrivit pentru vaccinarea gravidelor. Dr. Gică: "În felul acesta, anticorpii formaţi se transmit la făt şi îl protejează"

Momentul potrivit pentru vaccinarea gravidelor. Dr. Gică: "În felul acesta, anticorpii formaţi se transmit la făt şi îl protejează"

Suntem în plină campanie de vaccinare şi astăzi aflăm tot ce este necesar să știe o gravidă cu privire la imunizarea anti-COVID. Ginecologul Nicolae Gică ne explică ce facem în cazul în care o femeie rămâne gravidă între doze, dar și cum procedăm dacă alăptăm și ne-am dori să fim protejate de COVID-19.

Momentul potrivit pentru vaccinarea gravidelor. Dr. Gică: "În felul acesta, anticorpii formaţi se transmit la făt şi îl protejează"
de Milena Niță    |    21 Mai 2021   •   10:09

Dacă la început nu era sigur, acum este cert. Ba chiar indicat, după cum arată studiile: gravidele trebuie să se vaccineze, spun medicii.

"Gravidele trebuie să se vaccinze, în primul rând pentru că ele aparţin unei grupe de risc. Ele sunt la risc să dezvolte forme grave ale unei infecţii cu Sars CoV-2.

Vaccinarea nu este contraindicată la gravide, ele vor beneficia de efectele vaccinării, şi anume de formarea de anticorpi", a spus dr. Nicolae Gică, medic ginecolog, vineri, la Sfat de Sănătate, de la Antena 3.

Gravidele, ideal să se vaccineze în trimestrul doi de sarcină

Întrebat când este indicat ca femeile însărcinate să meargă să se imunizeze, medicul indică trimestrul al doilea de sarcină.

"Este ideal să se vaccineze în trimestrul doi de sarcină, pentru că a trecut trimestrul unu, atunci când apar toate malformaţiile", explică medicul.

Astfel, din trimestrul doi de sarcină, gravidele imunizate cu vaccin vor produce anticorpi împotriva virusului, iar ei vor trece bariera placentară. Astfel, spune ginecologul, aceştia îi vor oferi şi fătului imunitate după naştere.

Ce fac femeile care rămân gravide între doze

În ce priveşte tipul de vaccin ales, specialistul asigură că nu contează numele acestuia.

Întrebat ce se întâmplă dacă o femeie rămâne însărcinată între cele două doze de vaccin, medicul spune că imunizarea cu ser trebuie să continue.

"Studiile sunt încă limitate, dar cel mai bine ar fi ca gravidele să se vaccineze dacă au rămas însărcinate între doze. Beneficiile vaccinării sunt mai mari decât complicaţiile date apoi de boală", precizează dr. Nicolae Gică.

Lăuzele se pot vaccina fără probleme

De asemenea, şi femeile care alăptează se pot vaccina fără probleme, asigură medicul. Avantajul vaccinării în acea perioadă este că anticorpii formaţi vor trece prin lapte şi i se vor transmite copilului.

"În ultimul an de pandemie, după studiile făcute în toată lumea şi în ţările grav afectate s-a demonstrat că gravidele sunt la risc şi dezvoltă forme mai grave de boală comparativ cu populaţia generală", atenţionează ginecologul Nicolae Gică.
 

×
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close