Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate De ce nu e bine să folosim hârtie igienică în caz de hemoroizi. De la ce apare boala hemoroidală

De ce nu e bine să folosim hârtie igienică în caz de hemoroizi. De la ce apare boala hemoroidală

Astăzi vorbim despre hemoroizi şi în ce condiţii putem discuta despre boala hemoroidală. Chirurgul Octavian Popescu ne spune de la ce apar, cât contează alimentaţia, dar şi când este cazul să vorbim despre complicaţii în caz că nu ne tratăm.

De ce nu e bine să folosim hârtie igienică în caz de hemoroizi. De la ce apare boala hemoroidală
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    07 Iun 2022   •   10:42

"În primul rând, nu sunt o boală. Ei aparţin sistemului de închidere a anusului. Fără ajutorul acestor hemoroizi, anusul nu se poate închide. Atunci când hemoroizii cresc în dimensiune din diverse motive şi provoacă simptome, abia atunci putem să vorbim despre boala hemoroidală", a spus medicul chirurg Octavian Popescu, marţi, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Care sunt cauzele bolii hemoroidale

Procesul de îmbătrânire duce la pierderea elasticităţii acestor vase de sânge, iar odată cu vârsta, atunci când scaunul trece prin canalul anal, aceşti hemoroizi se alungesc, iar pentru că elasticitatea a dispărut îşi revin mai greu la forma iniţială.

Nu trebuie să stăm mult timp pe toaletă, pentru că aceste vase de sânge se vor umple de sânge. Este bine să mergem la toaletă atunci când simţim cu adevărat că trebuie să mergem. 

Simptomele bolii hemoroidale

Atunci când hemoroizii cresc în dimensiuni, aceştia se exteriorizează, adică alunecă din canalul anal. Pielea care îi acoperă este mereu lezată de scaunul dur care trece. Acel proces de inflamaţie duce la secreţia unui lichid, care este foarte agresiv, iar pacienţii au senzaţia de arsură şi mâncărime. 

Durerea apare într-un stadiu mai avansat, atunci când sângele odată intrat în interiorul hemoroidului formează un cheag de sânge care se va inflama şi va duce la dureri masive. Sângerarea poate masca o problemă mult mai gravă, precum un cancer de colon.

Prevenţia bolii hemoroidale

Recomand pacienţilor să nu stea prea mult timp pe toaletă. Să nu folosească hârtie igienică. Să se spele cu duşul şi să nu folosească şerveţele umede pentru că ele conţin substanţe toxice. Consumul de fibre este foarte important.

Poziţia corectă pe toaletă

Este recomandat să se folosească o scăriţă, astfel încât unghiul dintre trunchi şi picioare să fie de aproximativ 60 de grade. În acel moment, musculatura pelvisului se relaxează şi scaunul se elimină mult mai uşor.

Hemoroizii nu trec de la sine

În toate stadiile bolii, se recomandă tratamentul conservator. Trebuie respectate anumite reguli. Dacă acest tratament nu a fost eficient, abia atunci putem vorbi despre un tratament invaziv şi non-invaziv. Cel non-invaziv, se aplică în stadiile de început, atunci când hemoroizii nu sunt vizibili.

Cu stadiul trei, atunci când hemoroidul nu se retrage de la sine, se recomandă tratamentul chirurgical. Este o procedură mai dureroasă. 

Putem ajunge în stadiul patru al bolii, atunci când hemoroizii sunt la exterior. Se pot tromboza şi apar infecţii", a mai spus medicul.

×
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close