Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Testul PSA care poate preveni cancerul la bărbaţi. Dr. Surcel: "E important, pentru că de multe ori se confundă simptomele"

Testul PSA care poate preveni cancerul la bărbaţi. Dr. Surcel: "E important, pentru că de multe ori se confundă simptomele"

Discutăm astăzi despre cancerul de prostată. Este foarte important ca bărbaţii să ştie că această patologie poate fi prevenită cu un simplu test recomandat după vârsta de 40 de ani. Ce implică şi despre ce este vorba ne explică urologul Cristian Surcel.

Testul PSA care poate preveni cancerul la bărbaţi. Dr. Surcel: "E important, pentru că de multe ori se confundă simptomele"
Sursa foto: Antena 3
de Andreea Cigolea    |    08 Oct 2021   •   12:44

"De cele mai multe ori se confundă simptomele, pentru că toate patologiile aparatului urinar inferior se manifestă la fel din punct de vedere clinic, indiferent că suferim de cancer de prostată, tumoră vezicală sau adenom de prostată. 

Simptomele care anunţă un cancer de prostată

Toți pacienții prezintă aceeași simptomatologie și e ușor să dea vina pe altă patologie mai ușoară ca să o neglijeze pe cea gravă", a spus medicul Cristian Surcel, vineri, la rubrica Sfat de Sănătate, de la Antena 3.

"Ori de câte ori apare urinarea deasă sau trezirea noaptea pentru urinare fără jet, atunci pacientul ar trebui să meargă de urgență la medic. Aceste simptome apar destul de insidios, de aceea pacientul trebuie să fie vigilent și să înțeleagă că oricare dintre simptome poate să ascundă o patologie gravă", a mai precizat medicul.

Prevenția cancerului de prostată

"Sunt foarte multe studii internaționale care spun că există anumite moduri prin care poți să schimbi stilul de viață, însă toate acestea sunt studii care nu sunt dovedite științific şi care să demonstreze că ar avea un impact asupra cancerului de prostată.

Majoritatea bărbaților dezvoltă leziuni microscopice de cancer de prostată de la o vârstă foarte timpurie și aș recomanda în această patologie explozivă, un consult urologic.

În toată patologia oncologică, am observat că dacă renunți la ceva, există riscul să dezvolți alt tip de cancer. Așa se întâmplă la cancerul de colon cu cel gastric sau cancerul de prostată, cu cel de vezică urinară.

Testul simplu care arată bărbaţilor dacă au sau nu cancer de prostată

De aceea este important să mergem pe educație medicală, pe consulturi periodice, mai ales la bărbații care au un istoric în familie de cancer de prostată", a explicat medicul.

"Evaluarea PSA (Antigen specific prostatei - n.r.) se realizează pentru a vedea dacă pacientul are sau nu risc de cancer de prostată. Este o recoltare exact cum ar fi să se recolteze o banală glicemie. Se face o recoltare de sânge peste care se dozează un marker. Acest marker a revoluționat evoluția diagnosticării și tratării cancerului de prostată. 

Acum, la nivel european și internațional, se consideră că un prag de 3 este un prag față de care trebuie să ne îngrijorăm. În general, recomand un program de screening și pentru cei care au antecedente. Pentru ceilalți, se recomandă screeningul peste vârsta de 45 de ani. 

Dr. Surcel: "Screeningul, recomandat la bărbaţii peste 45 de ani"

Consider esențial un diagnostic de cancer într-o perioadă în care poți să-l vindeci, într-un studiu incipient, un stadiu localizat. Dacă reușești acest lucru, sigur pacientul se va vindeca până la urmă de această patologie, printr-un tratament activ, chirurgical.

După îndepărtarea cancerului de prostată, bărbații duc un stil de viață normal. În general, acest tip de tratament standardizat cu rezultate, pot exista unele sechele, dar într-un mod redus. 

Cancerul de prostată poate reapărea, dacă este un cancer local avansat sau dacă a prins ganglionii", mai spune medicul.

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close