Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sfat de sănătate Topul celor mai importante aspecte cu impact asupra calității vieții la români | Dr. Constantina: "Să mâncăm puţin şi bun"

Topul celor mai importante aspecte cu impact asupra calității vieții la români | Dr. Constantina: "Să mâncăm puţin şi bun"

Un nou studiu a depistat, comparativ cu octombrie 2021, diferențe semnificative de percepție asupra aspectelor care influențează calitatea vieții, precum odihna, alimentația, răsfățul cu moderație, sportul sau echilibrul între viața personală și cea profesională.

de Andreea Cigolea    |    26 Apr 2023   •   10:57

Medicul Ruxandra Constantina a vorbit, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3 CNN, despre topul celor mai importante aspecte cu impact asupra calității vieții.

Aspecte importante cu impact asupra calității vieții românilor

  • 67% alimentația  
  • 54% somnul/odihna  
  • 45% echilibrul dintre viața personală/cea profesională 
  • 34% activitate sportivă  
  • 28% răsfățul cu moderație  

"În actualul context în care prețurile au crescut enorm, oamenii ar trebui să mănânce mai puțin și mai bun, adică fără calorii goale, ci alimente cu substanțe nutritive (fibre, vitamine, proteine ​​de calitate), alimente care să ne ofere nutrienții și energie necesare desfășurării activităților. Trebuie să consumăm alimente care ne hrănesc, nu care nu potolesc foamea și ne creează plăceri gustative. 

De asemenea, foarte important pentru români a devenit somnul. Somnul are un efect covârșitor asupra sănătății. Dacă nu dormim, nu doar că ne trezim obosiți, dar nu scade și capacitatea de concentrare, devenim nervoși și mâncăm compulsiv. Pentru a ne menține sănătoși trebuie să dormim între şapte şi opt ore, sub nicio formă sub şase ore. Pe termen lung, tulburări de somn nu afectează sănătatea, cât și starea de spirit.", a spus medicul Ruxandra Constantina, miercuri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN.

Citește și:  Cum recunoaștem semnele unei suferințe emoționale la cei din jur. Psiholog: "Aceste probleme pot fi usor mascate"

Cum a afectat valoarea de scumpiri calitatea vieții

78% alimentație
51% echilibru viața personală/cea profesională 
49% somn/odihnă 
37% consumul de tutun 
36% sport 
31% consum de alcool

"Echilibrul este de opt ore de muncă, opt ore de somn și opt ore în care ne relaxăm și petrecem timp cu prietenii și familia. Pe lângă acest echilibru este bine să ne și răsfățăm. Fie că mâncăm o felie de pizza sau de tort, din când în când este bine să nu oferim aceste recompense.", a mai spus medicul.

Factori și aspecte importante în viața românilor

85% o casă primitoare
84% nevoia de a dormi mai bine
80% echilibrul emoțional
78% starea de spirit
80% starea fizică
81% starea financiară
83% familie/prieteni

"Peste 70% dintre români au constat că sunt mai mulțumiți acum în 2023 decât acum doi an de curățenia din casă. Atenție, nu trebuie să exagerăm cu curățenia din casă. Scopul vieții este să ne facem câte o plăcere, să ieșim cât mai mult, mai ales în natură sau alte țări. 

Pentru a avea toată ziua energie, este bine să facem câteva exerciții de respirație dimineață când aerisim camera, să ne hidratăm, să luam un mic dejun sănătos și să nu uităm să păstrăm echilibrul între viața personală și cea profesională.", a mai adăugat medicul.

2023 vs 2021: topul aspectelor considerate satisfăcătoare 

71% mulțumiți de curățenia din casă vs 82% 2021
66% mulțumiți de casă în care locuiesc vs 76% 2021
60% mulțumiți de siguranța lor personală vs 61% 2021
56% mulțumiți de casă în care locuiesc
vs. echilibrul dintre viața profesională/personală vs 58% 2021
47% au un loc de muncă decent plătit vs 48% 2021
47% mulțumiți de nivelul lor de energie vs 58% 2021
46% mulțumiți de modul în care dorm vs 61% 2021
 45% timpul petrecut pentru relaxare vs 58% 2021

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close