Antena 3 CNN Actualitate Sănătate Cum recunoaștem semnele unei suferințe emoționale la cei din jur. Psiholog: "Aceste probleme pot fi ușor mascate"

Cum recunoaștem semnele unei suferințe emoționale la cei din jur. Psiholog: "Aceste probleme pot fi ușor mascate"

Răul Lupaș, psiholog specializat în sănătate publică şi clinică, a explicat, la Antena 3 CNN, cum abordăm corect un om cu tulburări psihice, mai ales atunci când comportamentul lui implică agresivitate și cum recunoaștem semnele unei suferințe psihice.

Cum recunoaștem semnele unei suferințe emoționale la cei din jur. Psiholog: "Aceste probleme pot fi ușor mascate"
Sursa foto: Pexels.com
de Alexandra Axinia    |    24 Apr 2023   •   10:31

Cum abordăm corect un om cu tulbărări psihice, mai ales atunci când comportamentul lui implică și agresivitate? Cum recunoaștem semnele unei suferințe psihice? Cum reacționăm corect și cum îl putem ajuta să primească spijinul specializat? 

"Trebuie să devenim mai deschiși la ceea ce însemnă sănătatea mintală. Uneori este mult mai ușos să identificăm faptul că există semnalele unei sănătăți mintale precare, dar alteori, aceste probleme pot fi ușor mascate în diferite tipuri de comportament pe care noi le considerăm astăzi nepotrivite.

Trebuie să ne poziționam cu o atitudine de curiozotate, pentru că de cele mai multe ori o persoană care este agresivă sau violentă are un distres psihologic și emoțional", susține Raul Lupaș, psiholog specializat în sănătate publică şi clinică.

Citește și: Cum scăpăm de durerile cronice atunci când medicamentele nu ne mai ajută | Dr. Papaianu: "Se imprimă în creier"

Cum putem fi curioși, fără a fi băgăcioși?

Putem începe cu întrebări simple precum: "Ce s-a întâmplat cu tine în ultima perioadă?" sau "Cum te simți?"

În cazul în care persoana întrebată dă semne de disconfort și evită să răspundă putem da exemple din viața noastră, să îi vorbim despre cum se vede comportamentul său din exterior și ceea ce ne deranjează pe noi, dar fără a fi foarte categorici pentru a nu lăsa impresia că ne poziționăm superior. 

Cum sugerăm cu empatie unei persoane să ceară ajutorul unei persoane specializate? 

"Intervenția de specialitate poate fi: suport terapeutic și farmacoterapeutic. Uneori există o combinație între cele două, alteori este necesară doar una dintre ele.

Sunt cazuri în care intervenția de specialitatea este absolut necesară. Dacă observăm la o persoană că are nevoiede ajutor, îi putem recomanda cu grijă, deschidere și înțelegere astfel de terapii. 

Problemele de sănătatea mintală rareori trec de la sine. Este important ca atunci când problemele de sănătatea mintală sunt mai grave să se apeleze la suport specializat", susține Raul Lupaș, psiholog specializat în sănătate publică şi clinică.

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close