Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN ShowBlitz Maria Cîrneci, atac la guvernanţi: "Nu cred că au atâta tupeu în ei să ne ia drepturile. Cine a venit cu ideea asta, mi-a compus vreo melodie?"

Maria Cîrneci, atac la guvernanţi: "Nu cred că au atâta tupeu în ei să ne ia drepturile. Cine a venit cu ideea asta, mi-a compus vreo melodie?"

Maria Cîrneci s-a declarat revoltată, după ce un proiect care presupune ca statul să ia 70% din drepturile de autor a trecut de Senat. „Nu cred că au atâta tupeu în ei să ne ia drepturile. Cine a venit cu ideea asta, mi-a compus vreo melodie, mi-a plătit cumva orchestra, a pierdut nopți cu mine", întreabă artista iniţiatorii proiectului.

Maria Cîrneci, atac la guvernanţi: "Nu cred că au atâta tupeu în ei să ne ia drepturile. Cine a venit cu ideea asta, mi-a compus vreo melodie?"
Sursa foto: Facebook Maria Cîrneci
de Claudia Popovici    |    20 Noi 2021   •   00:08

Întrebată cum vede acest proiect care a scos zeci de artiști în stradă, Maria Cîrneci a precizat: 

"Nu-l mai numiți proiect că este o inginerie ușoară, încă o hoție, care de data asta ne vizează pe noi. Nu cred că au atâta tupeu în ei să ne ia drepturile. Cine a venit cu ideea asta, mi-a compus vreo melodie, mi-a plătit cumva orchestra, Nicolae Botgors, Paraschiv Oprea? Eu mi-am lăsat numele scris pe 38 de albume, nu e puţin lucru.

Mi-a cumpărat vreun costum popular? Eu ştiu că fiecare om care plătește impozite, statul îi pune la dispoziție ceva cât de cât, să beneficieze. Un medic când se duce în sala de operații nu vine cu bisturiul de acasă, în traistă şi cu tot ce are nevoie.

Îi le pune la dispoziție. Eu dacă mă duc la un concert ce îmi dă mie statul român şi, în speţă, cei care se ocupă de cultură?

S-or ocupa ei de cultura cepii, a ridichiilor, a cartofilor, dar la cultură trebuie să fie un om care cunoaște fenomenul. Aştia care au fost puşi, nu contează nume, partid, nu sunt cu politica, dar am văzut ce pot şi cât pot.

Sunt convinsă că dacă îi scuturi şi dacă îi întrebi: ia zi, băi, ce are fa major la cheie, mă roagă să vorbesc frumos.

Atunci despre ce vorbim. Deci, unul care nu habar nu are, cică aşa e bine din punctul lui de vedere să le ia la aştia care cântă", a spus Maria Cîrneci la Antena 3. 

Artiștii ar putea pierde 70% din drepturile de autor

Mai exact, potrivit proiectului artiștii ar putea să rămână fără 70% din aceste drepturi de la operele cu autor necunoscut. Banii proveniți din acestea s-ar duce către un Fond Cultural Naţional şi restul către interpreții melodiilor cu autor necunoscut, sau altfel spus, din folclor.

În acest context, Maria Cîrneci a explicat că fiecare artist îşi pune amprenta personală pe melodii şi ar fi absurd ca statul, care nu a participat la conceperea textului sau mesajului către publicul român, să aibă pretenții la drepturile de autor.

„Majoritatea cântecelor sunt create sau culese sau preluate. Cântecele mele sunt facute cap coadă să aibă un mesaj puternic, pentru că eu mă adresez poporului român. De aia se numește muzică populară că este pe înțelesul tuturor. Cine a venit cu propunerea asta mi-a făcut vreun text, m-a întrebat de facturi, a pierdut nopţi cu mine?", a mai întrebat artista Maria Cîrneci la emisiunea Showblitz de la Antena 3.

×
Subiecte în articol: Maria Cîrneci
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close