Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN ShowBlitz Revoltă în lumea artiştilor! Marii interpreţi români sunt foc şi pară pe politicieni din cauza unui proiect de lege care ar putea să le scadă drastic veniturile

Revoltă în lumea artiştilor! Marii interpreţi români sunt foc şi pară pe politicieni din cauza unui proiect de lege care ar putea să le scadă drastic veniturile

Drepturile de autor ar fi ținta legiuitorului şi modificarea legii este ceea ce a stârnit revolta. Dacă proiectul de lege va fi adoptat, artiștii se tem că vor ajunge la sapă de lemn, mai ales că au avut şi au în continuare pierderi uriașe din cauza pandemiei.

Revoltă în lumea artiştilor! Marii interpreţi români sunt foc şi pară pe politicieni din cauza unui proiect de lege care ar putea să le scadă drastic veniturile
de Claudia Popovici    |    19 Noi 2021   •   23:28

Artiștii sunt foc şi pară din cauza proiectului de lege care se referă la drepturile de autor.  Mai exact, potrivit proiectului iniţiat de vicepreşedintele Senatului, Alina Gorghiu, o mare parte din banii proveniți din acestea s-ar duce către un Fond Cultural Naţional şi restul către interpreții melodiilor cu autor necunoscut, sau altfel spus, din folclor.

Mai exact, artiștii ar putea să rămână fără 70% din aceste drepturi de la operele cu autor necunoscut. Zeci de personalităţi muzicale au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva iniţiativei.

Potrivit proiectului de lege, adoptat de Senat, banii nerevendicați din drepturile de autor să ajungă la bugetul de stat în loc să fie distribuiți în interiorul breslei.

”Este un precedent care poate deveni foarte periculos. Este o încălcare flagrantă a oricăror reguli. Nu poți să iei niște bani privați și să îi muți în buzunarul statului, considerând că tu ești un mai bun manager decât cei care au produs respectivii bani”, a spus și Mihai Georgescu de la Bere Gratis.

„Ar însemna o lovitură şi mai mare pentru toată breasla asta de artiști şi de compozitori, care oricum  au de suferit foarte tare în perioada asta pentru că ni se reduce forțat activitatea şi ar însemna reducerea şi mai mult a veniturilor", a spus Liviu Teodorescu.

De partea cealaltă, legiuitori spun că: banii nu vor mai ajunge la artişti, ci vor fi gestionaţi dacă se implementează această lege în forma actuală câtre un fond, care acest fond va confisca 70% din sume şi le va da statului şi 30% vor putea fi accesați de către artiști pe bază de proiecte

Dacă proiectul de lege va fi adoptat, artiștii se tem că vor ajunge la sapă de lemn, mai ales că au avut şi au în continuare pierderi uriașe din cauza pandemiei.

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în ultimul sondaj CURS pentru PMB
x close