Antena 3 CNN Politică Gheorghe Mărmureanu, despre un seism distrugător: 500.000 de morţi este o cifră mare

Gheorghe Mărmureanu, despre un seism distrugător: 500.000 de morţi este o cifră mare

Gheorghe Mărmureanu, despre un seism distrugător: 500.000 de morţi este o cifră mare
26 Apr 2009   •   22:58

?500.000 de morţi este o cifră mare. Nici China n-a pierdut atâţia oameni. Ca să ai o asemenea pierdere în România ar fi imposibil. Problema este partea centrală a Bucureştiului?, a spus profesorul Gheorghe Mărmureanu.

Academicianul Mircea Săndulescu a făcut referire şi la cutremurul care a avut loc la începutul lunii aprilie în Italia. ?În Abruzzi cutremurul s-a produs la o adâncime de 5 kilometri, într-o structură care s-a prăbuşit şi avea nişte fracturi. Una dintre aceste fracturi s-a mişcat, la o adâncime de 5 kilometri care este o adâncime dezastruoasă. Cutremurul din Vrancea e într-un alt context al constituţiei litosferei?.

?Energia cutremurelor din Vrancea se degajă spre nord est, adică spre Chişinău, şi spre sud-est, adică spre Bucureşti?, a mai spus academicianul.

Un cutremur s-a a avut loc, chiar în timpul emisiunii Sinteza Zilei, în jurul orei 21.47 de minute. Seismul s-a produs la adâncimea de 15 kilometri , cu magnitudinea de 2,4 pe scara Richter, informaţii oferite de invitaţii emisiunii.

Prof. Dr. Victor Mocanu a declarat: ?Am o mare rezervă în a accepta că predicţiile sunt de succes?. Pe de altă parte, Gheorghe Mărmureanu a confirmat faptul că animalele au un comportament ciudat înainte de cutremure.

?Este aleatorie previziunea cutremurelor prin urmărirea comportamentului animalelor. Asta e în funcţie de constituţia solului.

Sociologul Marius Pieleanu a declarat: ?Panica e o caracteristică a fiecăruia dintre noi. Credinţele au fost construite în mii de ani. Nu putem scoate din conştiinţa oamenilor aceste credinţe. Noi trebuie să ne obişnuim cu cutremurele ca făcând parte din viaţa noastră cotidiană. Nu putem să ne pregătim pentru un mare cutremurul, pentru că tehnic nu sunt modalităţi de prezicere a seismelor.

?Putem pregăti populaţia ce să facă în caz de cutremur. Vina autorităţilor este că nu se predă copiilor la şcoală ce trebuie să facă în caz de cutremur?, a adăugat sociologul.






Vedeţi înregistrările emisiunii Sinteza Zilei

Vedeţi prezentarea emisiunilor Antena 3

Vedeţi prezentarea jurnaliştilor Antena 3

Vedeţi transcriptul emisiunilor Antena 3




Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Sinteza Zilei
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close