Antena 3 CNN Externe Sinteza Zilei: Kurt Volker: România este un aliat prețios al Statelor Unite

Sinteza Zilei: Kurt Volker: România este un aliat prețios al Statelor Unite

Sinteza Zilei: Kurt Volker: România este un aliat prețios al Statelor Unite
Sursa foto: Foto: youtube.com
09 Mai 2017   •   00:01

Mihai Gâdea a realizat pentru emisiunea Sinteza Zilei un interviu cu Kurt Volker, cel care ar putea să-i ia locul diplomatului Victoria Nuland în administrația Trump.

Diplomatul a vorbit despre perpectivele și intențiile Statelor Unite în România, dar și despre planurile Rusiei în regiune.

SUA ca țară, fie că este Obama, Bush, SUA este o țară care crede fundamental în libertate, în democrație, economia de piață, domnia legii, drepturi umane și securitate. Avem acest rol și această responsabilite globală de a susține aceste valori. Acestea sunt Statele Unite. Aceasta este ceea ce cred că atrage România în privița SUAși în aceeași măsură face ca SUA să-și prețuiască aliații în lume. Pentru că cei din lume care apăra aceste valori sunt importanți la crearea lumii în care toți vrem să trăim. Acesta este elementul fundamental. Al doilea lucru este că, într-adevăr, președintele Trump în timpul campaniei electorale a fost foarte critic față de NATO și a vorbit de încercarea de a restabili relațiile cu Rusia. De când a devenit președinte, cred că putem vedea un viraj foarte puternic în modul în care SUA ca guvern și președintele Trump vorbesc despre NATO și Rusia. Cred că s-au produs niște schimbări”, a declarat Volker.

În ceea ce privește România, diplomatul american are și câteva sfaturi pentru țara noastră.

„Cred că totul, în privința oricărei țări, începe de acasă. Trebuie să vă asigurați că aveți un proces politic puternic, instituții puternice, o economie în creștere, lupta împotriva corupției este importantă, continuați-o. Stabilitatea procesului politic este importantă. În măsura în care România reușește pe toate aceste fronturi. Asta o să facă România valoroasă. În al doilea rând trebuie să gândiți cu anticipație. Să rezolvați problemele, uitați ce se întâmplă în lume, că e vorba de ISIS, ce se întâmplă în Siria, după ce rezolvăm problema ISIS, cum rezolvăm problema Turciei și asta face parte din vecinătatea voastră. (...)”, a mai spus fostul reprezentant al SUA în cadrul NATO, care a subliniat și faptul că țara noastră este „un aliat prețios al Statelor Unite”.


 

×
Subiecte în articol: Sinteza Zilei NATO SUA România
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close