Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Subiectiv Generalul Mircea Mîndrescu, despre importanța strategică a Transnistriei pentru Rusia: ”Există dorința ca Moldova să fie în sfera de influență a Moscovei”

Generalul Mircea Mîndrescu, despre importanța strategică a Transnistriei pentru Rusia: ”Există dorința ca Moldova să fie în sfera de influență a Moscovei”

Generalul Mircea Mîndrescu, fost comandant în cadrul NATO, a comentat atacurile care au fost îndreptate în ultimele două zile către Transnistria, al căror autor nu se cunoaște încă, dar pe care analiștii militari, cât și președintele Republicii Moldova, le atribuie forțelor separatiste pro-ruse aflate în Transnistria.

Generalul Mircea Mîndrescu, despre importanța strategică a Transnistriei pentru Rusia: ”Există dorința ca Moldova să fie în sfera de influență a Moscovei”
Sursa foto: Antena 3
de Adelina Miron    |    26 Apr 2022   •   23:25

Generalul Mircea Mîndrescu susține că miza acestor atacuri este menținerea Republicii Moldova în sfera de influență a Rusiei.

„Este foarte clar că undeva există o dorință ca Moldova să fie în sfera de influență a Moscovei, după cum a fost începând de la 1812. Transnistria este zona care poate conduce la un asemenea deznodământ pentru că poate ajuta la afectarea capacității de rezistență a Moldovei prin utilizarea unor acțiuni care țin de dictonul ”divide et impera”.

În momentul în care Moldova are probleme din interior, atunci nu mai poate să aibă același nivel de rezistență. Atunci Moldova privește către Europa cu mai multă sfială. Nu mai face pașii pe care începuse să-i facă, din cauza acestor probleme care sunt generate de cele trei atacuri și în general în situația din Transnistria. (...)

Din punctul meu de vedere principala miză este Republica Moldova în integralitatea ei, menținerea teritoriului Republici Moldova în sfera de influență a Rusiei.”, a explicat generalul Mircea Mîndrescu, în cadrul emisiunii Subiectiv.

Citește și: Radu Tudor: ”Apropierea războiului de frontierele României implică evoluții de securitate îngrijorătoare pentru noi”

În regiunea transnistreană au avut loc mai multe explozii în ultimele două zile. Pe 25 aprilie, persoane neidentificate au atacat cu un aruncător de grenade sediul așa-numitei structuri de securitate din regiunea transnistreană, fără a fi înregistrate victime sau persoane rănite.

În dimineața de 26 aprilie, așa-numitul „Minister de Interne” de la Tiraspol a anunțat că în raionul Grigoriopol s-au produs două explozii: prima la 6:40, cea de-a doua la 7:05. Deflagrațiile au avut loc pe teritoriul centrului teleradio „Maiak” și nu au făcut victime.

În regiunea transnistreană, autoritățile de la Tiraspol au anunțat că a fost instituit un "cod roșu de pericol terorist" pentru 15 zile.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a convocat astăzi ședința Consiliului Suprem de Securitate în legătură cu incidentele din regiunea transnistreană. Aceasta a declarat, în urma întâlnirii oficiale, că situația din regiunea transnistreană este tensionată, iar analizele Chișinăului arată că ar exista neînțelegeri între forțele din interiorul regiunii, care sunt interesate de destabilizarea situației.

„Ceea ce se întâmplă în ultimele 24 de ore în regiunea transnistreană este o escaladare a tensiunilor. Analizele noastre, la această oră, arată că există tensiuni între diferite forțe din interiorul regiunii interesate de destabilizarea situației. Acest lucru vulnerabilizează regiunea transnistreană și creează riscuri pentru Republica Moldova.”, a declarat Maia Sandu.

 

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close