
Președintele Vladimir Putin a confirmat, vineri, că intențiile sale în Ucraina implică noi rapturi teritoriale și a nominalizat explicit orașul nord-estic Sumî din regiunea omonimă, despre care presa internațională a scris că va fi vizată de o ofensivă de vară a Moscovei, relatează Moscow Times.
Liderul rus intenționează să instituie aici o așa-numită zonă tampon de-a lungul graniței.
"Nu avem obiectivul de a prelua Sumî, dar în principiu nu exclud acest lucru... Ei (ucrainenii din Sumî, n.r.) reprezintă o amenințare constantă pentru noi, pentru că bombardează în mod frecvent zonele de frontieră", a declarat Putin la Forumul economic rus de la Sankt Petersburg.
Sumî se află la aproximativ 30 de kilometri de granița rusă.
Într-o serie de remarci agresive, Putin și-a reluat apoi tezele care neagă statalitatea Ucrainei.
"Consider că rușii și ucrainenii sunt un singur popor. În acest sens, toată Ucraina este a noastră", a spus el.
"Există o zicală: oriunde pune piciorul un soldat rus, acela este teritoriul nostru", a adăugat liderul rus.
? “Ukrainians and Russians are one people, so all of Ukraine is ours. Wherever a Russian soldier steps, it belongs to us,” said bunker lunatic Putin at the St. Petersburg Economic Forum, continuing his delusional rants. pic.twitter.com/mTgzoD744L
— NOELREPORTS ?? ?? (@NOELreports) June 20, 2025
Comentariile sale ridică noi îndoieli cu privire la perspectiva negocierilor de pace dintre Moscova și Kiev.
Rusia respinge de luni de zile apelurile pentru o încetare necondiționată a focului și a cerut Ucrainei să cedeze mai mult teritoriu și să-și distrugă armamentul primit din Occident, ca și o condiții prealabile.
Cu zona-tampon din Sumî, Putin vrea să evite repetarea episodului "Kursk"
În august anul trecut, Ucraina a lansat o ofensivă-surpriză în regiunea Kursk din vestul Rusiei.
Scopul aparent al Kievukui a fost acela de a forța Rusia să-și dilueze concentrarea de trupe pe linia frontului și, eventual, de a avea un "contraargument" de natură teritorială la eventualele negocieri de pace cu Moscova
Trupele ucrainene au capturat zeci de așezări de frontieră, pe care le-au păstrat timp de luni de zile, înainte de a fi respinse de militarii ruși, susținuți de mii de soldați nord-coreeni, în prima parte a acestui an.
Eliminarea ucrainenilor din Kursk a fost anunțată în aprilie de Kremlin, deși Kievul a continuat să susțină că încă deține controlul asupra unor porțiuni restrânse din regiunea rusă.
De atunci, Putin a ordonat trupelor sale să creeze ceea ce el a numit o "zonă tampon" în interiorul teritoriului ucrainean, de-a lungul frontierei ruse.
În ultimele săptămâni, presa internațională a consemnat că armata rusă a cucerit o serie de așezări de frontieră din regiunea Sumî.
Putin a susținut vineri că trupele sale au pătruns până la 12 kilometri în interiorul acestei regiuni ucrainene.