Antena 3 CNN Externe 12.000 de morţi în cutremurul din China

12.000 de morţi în cutremurul din China

12.000 de morţi în cutremurul din China
13 Mai 2008   •   10:59

O nouă replică foarte puternică a cutremurului din China s-a produs marţi dimineaţă, în jurul orei 7.10, informează Reuters, în Chengdu,capitala provinciei Sichuan. Replica a înregistrat 6,1 grade pe scara Richter. Oamenii au intrat în panică şi au ieşit pe străzi. Mulţi au declarat că aceasta este cea mai puternică replică a cutremurului de luni.Acesta a avut loc tot în provincia Sichuan. Bilanţul provizoriu indică mai mult de 12.000 de morţi şi peste 10.000 de persoane rănite, potrivit CNN. Cei mai mulţi morţi, 8.533, sunt în provincia Sichuan. Tot aici, aproape 900 de elevi au fost îngropaţi sub dărâmături, în urma prăbuşirii a şapte şcoli. După sesimul de 7,8 pe scara Richter, aeroportul din capitala provinciei Sichuan a fost închis, iar mai multe clădiri din localitatea vecină au fost avariate. Autorităţile au desfăşurat armata în zonă.Seismul, urmat de o replică de 5,4 pe scara Richter s-a resimţit şi la Beijing, unde clădirile înalte au fost evacuate. Primul ministru a făcut apel la calm.

IMAGINI CU DISTRUGERILE PROVOCATE DE SEISM

Epicentrul cutremurului s-a aflat la aproximativ 92 de kilometri de Chengdu, capitala provinciei Sichuan. Din cauza faptului că seismul a avut loc în timpul zilei, există temerea că sunt mult mai multe victime dintre copii care se aflau în şcoli, în acel moment.

Una dintre cele mai afectate zone este Beichuan care face parte din oraşul Mianyang, aflat la 50 de kilometri de epicentru. 80 la sută dintre clădirile din zona amintită au fost distruse, iar bilanţul victimelor în zonă este în continuă creştere, numai aici înregistrându-se între 3.000 şi 5.000 de morţi.

Mai multe mii de persoane au fost îngropate sub dărâmăturile a două fabrici chimice în Shifang, din provincia Sichuan, iar cel puţin cinci şcoli din zona au fost făcute una cu pământul, potrivit BBC.

Există temeri că numărul morţilor ar putea fi mult mai mare, după evaluarea pagubelor din zonaepicentrului, o zonă muntoasă, cu multe văi şi poduri, conform analistului Shirong Chen citat de BBC.

Un spital şi o şcoală s-a prăbuşit la 100 de kilometri de epicentru, în oraşul Dujiangyan, 900 dintre elevi fiind îngropaţi sub dărâmături, iar 50, morţi. Două dintre eleve au declarat că au scăpat ?pentru că au fugit mai tare decât ceilalţi?, conform agenţiei de presă chineze Xinhua.



S-au înregistrat mai multe zeci de replici ale cutremurului, simţit şi la Beijing, aflat la peste 1.500 de kilometri depărtare, dar şi la Bangkok, cxapitala Thailandei, la 1.800 de kilometri depărtare de epicentru.



IMAGINI SURPRINSE ÎN TIMPUL CUTREMURULUI

Este cel mai puternic cutremur care a lovit provincia Sichuan, în ultimii 30 de ani, anunţă agenţia Xinhua. Provincia este cea mai populată parte a Chinei, în ea trăind nu mai puţin de 87 de milioane de oameni.

Autorităţile au desfăşurat armata în zonă, fiind trimise şi elicoptere care să ajute în zonele mai greu accesibile.

Sursa foto: BBC, Daily Mail

Antena3.ro

×
Parteneri
Mircea Badea, despre femeia căreia îi datorează toată cariera
x close