Antena 3 CNN Externe 22 de ani de la catastrofa nucleară din Cernobâl

22 de ani de la catastrofa nucleară din Cernobâl

22 de ani de la catastrofa nucleară din Cernobâl
26 Apr 2008   •   16:13

Ucrainenii comemorează 22 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobâl. În memoria victimelor tragediei din aprilie 1986, au fost organizate ceremonii solemne în marile oraşe ale ţării. Comunitatea internaţională a promis ajutor Ucrainei pentru a şterge urmele dezastrului. Mulţi ucraineni îşi mai amintesc de ziua de 22 aprilie 1986, când reactorul patru al centralei de la Cernobâl a explodat, la ora locală 01.23. A urmat un puternic incendiu, care a durat zece zile, iar în atmosferă s-au răspândit substanţe radioactive, cu efecte devastatoare.

În disperare, sovieticii au evacuat regiunea şi au trimis la locul dezastrului zeci de mii de soldaţi, muncitori şi pompieri. Au intrat în istorie ca aşa numiţii lichidatori, care, fără protecţie, au trebuit să acopere efectele catastrofei. Reactorul a fost acoperit cu beton, însă norul radioactiv din atmosferă a făcut ravagii. Regiuni întinse din Ucraina, Rusia, Belarus şi Moldova au fost afectate. Au avut însă de suferit însă şi alte peste 20 de ţări europene, între care şi România. Părţi ale norului radioactiv au ajuns şi în Statele Unite. Dezastrul a fost anunţat de suedezi, nu de sovietici, care au încercat să ţină totul secret.

De-a lungul anilor, 25.000 de lichidatori au murit din cauza efectelor exploziei. Maladiile, în special cancerul, au făcut ravagii şi în rândul civililor, iar suprafeţe întinse de teren au rămas contaminate. La 22 de ani de la dezastru, încă se depun eforturi pentru lichidarea efectelor. Ultimele reactoare ale centralei au fost închise în anul 2000. Acum, se are în vedere construirea unui nou sarcofag în zona unde a avut loc explozia. Scutul din oţel, a cărui construcţie va costa cam 500 de milioane de euro, va sigila reactorul pentru 100 de ani. De asemenea, Organizaţia Naţiunilor Unite a promis sprijin pentru reconstrucţia regiunii.

Antena 3

×
Parteneri
Craterul de pe strada din Slănic Prahova are o adâncime de 18 metri
x close