Antena 3 CNN Externe 23 dintre minerii chilieni, scoşi la suprafaţă. Vezi imagini în direct de la operaţiunile de salvare (VIDEO)

23 dintre minerii chilieni, scoşi la suprafaţă. Vezi imagini în direct de la operaţiunile de salvare (VIDEO)

23 dintre minerii chilieni, scoşi la suprafaţă. Vezi imagini în direct de la operaţiunile de salvare (VIDEO)
Sursa foto: Foto: Agerpres
13 Oct 2010   •   08:19

23 dintre cei 33 de mineri din Chile blocaţi în subteran de mai bine de două luni au fost scoşi la suprafaţă, miercuri dimineaţă. Minerii au arătat o stare bună de sănătate în ciuda celor 68 de zile petrecute în subteran. Operaţiunile de salvare au suferit mai multe amânări din cauza unei avarii a capsulei, la o coborâre de probă.

IMAGINI ÎN DIRECT DE LA OPERAŢIUNILE DE SALVARE:

Primul miner care a ieşit din subteran a fost Florencio Avalos, în vârstă de 31 de ani. El a fost întâmpinat de colegi, de familie, dar şi de preşedintele chilian Sebastian Pinera, venit să supravegheze personal operaţiunile.

Ieşirea la suprafaţă a lui Avalos a fost salutată de sirene şi girofaruri. Tânărul pare să se simtă bine, dar a fost dus într-o clinică pentru teste medicale.

SCOATEREA LA SUPRAFAŢĂ A PRIMULUI MINER:

El a fost urmat de un alt miner, Mario Sepulveda. Cu un zâmbet imens, acesta şi-a strâns imediat în braţe soţia, Katty Valdivia, apoi a scos dintr-un sac pietre aduse din mină, pe care a început să le distribuie salvatorilor, preşedintelui Sebastian Pinera şi ministrului Minelor.

"Viva Chile, la naiba!", a strigat Sepulveda, echipat cu o cască şi ochelari speciali, după două luni petrecute în penumbră.

AL DOILEA MINER SCOS LA SUPRAFAŢĂ:

Cel de-al treilea miner scos din subteran este Juan Illanes. Fost militar, în vârstă de 52 de ani, Illanes a ieşit zâmbind din nacelă, sub aplauze, după care a îmbrăţişat-o pe soţia sa Carmen, dar şi alte persoane prezente, printre care ministrul Minelor, Laurence Golborne, şi preşedintele Sebastian Pinera.

JUAN ILLANES, CEL DE-AL TREILEA MINER SCOS LA SUPRAFAŢĂ:

illanes_842

Cel de-al patrulea miner adus la suprafaţă este bolivianul Carlos Mamani, în vârstă de 23 de ani, informează AFP. Salvatorii au utilizat pentru ordinea ieşirii la suprafaţă un model teoretic de salvare. Primii mineri scoşi au fost cei mai "abili", apoi cei mai "slabi", iar ultimii cei mai "puternici".

AL PATRULEA MINER SCOS DIN SUBTERAN

patru_900

Minerii se află în stare bună, în ciuda celor 68 de zile petrecute în subteran.

Aducerea la suprafaţă durează în jur de un sfert de oră. Ieşirea primilor mineri din subteran a declanşat o explozie de bucurie în orăşelul din apropierea minei, unde aproape toată populaţia urmăreşte operaţiunile pe ecrane uriaşe.

CUM SUNT ADUŞI LA SUPRAFAŢĂ MINERII DIN CHILE:

Minerii au rămas blocaţi la o adâncime de peste 600 de metri la începutul lunii august, în urma unei surpări. Ei au avut norocul să ajungă într-un sector unde dispuneau de aer şi rezerve de hrană şi apă. După câteva zile de tensiune, minerii au stabilit contactul cu cei de la suprafaţă care le-au putut trimite ajutoare.

Se estimează că va fi nevoie de aproape două zile pentru a-i aduce pe toţi în mijlocul familiilor.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Chile mineri subteran suprafata
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close