Antena 3 CNN Externe 29 de morţi în urma ofensivei armatei turce în Irak

29 de morţi în urma ofensivei armatei turce în Irak

29 de morţi în urma ofensivei armatei turce în Irak
23 Feb 2008   •   11:55

Ofensiva armatei turce în Kurdistanul irakian s-a soldat, până acum, cu 29 de morţi dintre care cinci soldaţi turci şi 24 de rebeli kurzi. Forţele terestre ale Turciei au pătruns, joi seara, în nordul Irakului, în urmărirea rebelilor din Partidul Muncitorilor din Kurdistan. Guvernul irakian şi Casa Albă au fost informate în prealabil despre intervenţie.

Ofensiva turcă a început prin bombardamente ale aviaţiei şi artileriei, urmate de inaintarea trupelor terestre. O televiziune turcă susţine că la operaţiune iau parte 10.000 de soldaţi, dar, potrivit ministrului irakian de externe, ar fi vorba doar de câteva sute. Liderii politici şi militari turci subliniază că unităţile vor reveni în ţară de îndată ce-şi vor îndeplini misiunea, neutralizarea rebelilor kurzi şi distrugerea bazelor lor.

Casa Albă a confirmat operaţiunea şi a lăsat să se înţeleagă că a fost coordonată cu Statele Unite. Uniunea Europeană a declarat că înţelege necesităţile de securitate ale Turciei, dar folosirea disproporţionată a forţei ar trebui evitată. Autorităţile irakiene şi cele din Kurdistan au fost informate înainte de ofensivă, dar cetăţenii de rând sunt indignaţi.

Potrivit unor surse ale securităţii turce, operaţiunea va dura cel puţin 15 zile.

Antena 3

×
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close