Antena 3 CNN Externe 32.000 de morţi în china. Doliu naţional şi traseul torţei olimpice, suspendat

32.000 de morţi în china. Doliu naţional şi traseul torţei olimpice, suspendat

32.000 de morţi în china. Doliu naţional şi traseul torţei olimpice, suspendat
18 Mai 2008   •   13:48

Bilanţul victimelor cutremurului care a zguduit China acum 6 zile continuă să crescă. Guvernul chinez a anunţat că peste 32.000 de oameni au murit, iar bilanţul este încă provizoriu, deoarece oficialii de la Beijing estimează că numărul victimelor ar putea depăşi 50.000. După o săptămână de la tragedie, guvernul Chinei s-a gândit să declare doliu naţional. A fost nevoie de 32.000 de morţi pentru a se întâmpla acest lucru.

Începând de luni şi până miercuri parcursul Flăcării Olimpice va fi suspendat, conform organizatorilor, citaţi de AFP. Luni, sirenele vor răsuna în toată ţara şi vor fi ţinute trei minute de reculegere la ora 14.28 (09.28, ora României), moment care marchează o săptămână de la catastrofă.

De asemenea, drapelurile vor fi coborâte în bernă, şi va fi deschisă o carte de condoleanţe la Ministerul de Externe de la Beijing şi la misiunile diplomatice chineze din străinătate.

Torţa olimpică îşi continuă drumul prin China, într-o atmosferă mult mai reţinută, în urma cutremurului de la începutul săptămânii. În oraşul Hangzhou, aprinderea flăcării olimpice a fost precedată de un moment de reculegere pentru victimele seismului.

Agenţia Associated Press scrie că seismul din China a pus capăt, cel puţin pentru moment, controverselor din jurul Jocurilor Olimpice de la Beijing.

Trecerea flăcării olimpice prin marile orase occidentale a prilejuit numeroase proteste, uneori violente, faţă de represiunea din Tibet şi situaţia drepturilor omului, în China. Astfel, la Paris, flacăra a fost stinsă pentru prima oară în istoria acestei tradiţii, de către oficialităţile oraşului, în timpul protestelor de stradă ale protibetanilor.

Manifestanţii din Piaţa Trocadero au afişat un banner cu lungimea de 15 metri, pe care se putea citi mesajul "Pentru un Tibet liber". Flacăra a fost reaprinsă şi pusă la adăpost de jandarmi într-un autobuz. Şi la Londra au fost înregistrate incidente similare.

Doi manifestanţi înarmaţi cu două extinctoare pe care scriseseră ?extinctoare de propagandă? l-au atacat pe sportivul care preda ştafeta unui coleg. Protestatarii au încercat să stingă flacăra, au reuşit să deschidă un extinctor şi au produs panică în rândurile mulţimii, dar au fost imediat arestaţi.

Antena3.ro

×
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close