Antena 3 CNN Externe A început marele pelerinaj la Mecca (VIDEO)

A început marele pelerinaj la Mecca (VIDEO)

A început marele pelerinaj la Mecca <font color=red>(VIDEO)</font>
17 Dec 2007   •   08:21

La Mecca, începe luni marele pelerinaj anual al Islamului, la care sunt aşteptaţi peste două milioane de credincioşi musulmani. Autorităţile saudite sunt în stare de alertă, pentru a evita repetarea tragediilor care au îndoliat, în trecut, pelerinajul, dar şi pentru a preveni eventuale atentate sau confruntări politice. În cetatea sfântă a Islamului au sosit peste 1.600.000 de pelerini din toată lumea, la care se vor alătura, potrivit estimărilor, 500.000 de saudiţi. Cifrele reale ar putea fi şi mai mari, deoarece unii musulmani vin la Mecca fără să se înscrie oficial ca pelerini.

Guvernul saudit a luat toate măsurile pentru a proteja uriaşa mulţime împotriva accidentelor şi a valurilor necontrolate de panică, soldate cu sute de victime în anii trecuţi. Între altele, a fost consolidat un pod unde s-au produs busculade tragice în 2004 şi 2006. Forţele de securitate au în atenţie şi riscurile legate de prezenţa liderului iranian Mahmoud Ahmadinejad, care face şi el pelerinajul în acest an.

Arabia Saudită, cu populaţie majoritară sunnită, încearcă să strângă relaţiile cu Iranul dominat de şiiţi, după o perioadă de răceală provocată, în parte, de un masacru produs în 1987. Peste 400 de oameni au murit atunci, după reprimarea brutală a unei manifestaţii a pelerinilor iranieni împotriva Statelor Unite şi a Israelului.

Autorităţile locale ar putea avea probleme şi cu asigurarea hranei pelerinilor. Prin tradiţie, aceştia consumă mai ales carne de pui, dar guvernul saudit a fost nevoit să sacrifice, în ultima lună, peste 4 milioane de păsări, din cauza apariţiei gripei aviare în crescătorii.

PELERINAJ LA MECCA:

Antena 3

×
Parteneri
Vremea se schimbă radical în România
x close