Antena 3 CNN Externe A murit Dinko Sakic, ultimul comandant al unui lagăr de concentrare nazist

A murit Dinko Sakic, ultimul comandant al unui lagăr de concentrare nazist

A murit Dinko Sakic, ultimul comandant al unui lagăr de concentrare nazist
21 Iul 2008   •   17:26

Dinko Sakic, ultimul comandant al unui lagăr de concentrare din Al Doilea Război Mondial despre care se ştia că este în viaţă, a murit în închisoare, unde ispăşea o pedeapsă de 20 de ani pentru crime de război. Sakic ? fost şef al lagărului Jasenovac din Croaţia ? a murit în spitalul închisorii, după o lungă luptă cu boala, la vârsta de 87 de ani, au confirmat oficialii închisorii. Sakic a avut probleme cu inima şi a fost transferat recent în spitalul închisorii, informează Telegraph.co.uk.

Sakic a fugit din Croaţia la sfârşitul războiului, când regimul pro-nazist al ţării a fost zdrobit. A trăit în linişte şi pace zeci de ani în Argentina, până în 1998, când a fost extrădat şi apoi judecat în Croaţia. În 1999, Curtea de Justiţie din Zagreb l-a condamnat la 20 de ani de închisoare, pedeapsa maximă la vremea respectivă, pentru că a permis şi a condus acţiunile de tortură asupra prizonierilor din lagărul Jasenovac în 1944.

Zeci de mii de sârbi, evrei, rromi şi croaţi anti-fascişti au fost ucişi în Jasenovac, cel mai dur din cele 40 de lagăre conduse de nazistul stat-marionetă de atunci din Croaţia. Conform deciziei de condamnare, Sakic a fost considerat responsabil pentru tortura în masă şi sistematică, crimele, tratamentul inuman, teroarea şi intimidarea condamnaţilor. Judecătorul Drazen Tripalo a declarat la vremea respectivă că spera ca sentinţa, dată la 55 de ani după tragicele evenimente, "să fie un avertisment că toţi cei care au comis crime în trecutul îndepărtat sau apropiat nu vor scăpa nepedepsiţi".

Sakic nu a regretat niciodată rolul său la Jasenovac, susţinând că tot ceea ce a făcut a fost pentru binele Croaţiei şi că "nu li s-a făcut nimic rău" condamnaţilor. În timpul procesului el a părut indiferent la poveştile a peste 30 de supravieţuitori ai lagărului, care au detaliat momentele de tortură, clipele de înfometare sau crimele care s-au petrecut în lagărul de concentrare. Judecătorul a spus că "lipsa de remuşcare" a lui Sakic a fost o circumstanţă agravantă. Când i s-a dat verdictul, Sakic a aplaudat ironic.

Antena3.ro

×
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close