Antena 3 CNN Externe Acceleratorul de particule, oprit din cauza unei "probleme electrice"

Acceleratorul de particule, oprit din cauza unei "probleme electrice"

Acceleratorul de particule, oprit din cauza unei "probleme electrice"
18 Sep 2008   •   17:03

Acceleratorul de particule LHC al Centrului European pentru Cercetare Nucleară (CERN) a fost oprit miercuri, la o săptămână după ce a fost pus în funcţiune, din cauza unei "probleme electrice", anunţă AFP. Large Hadron Collider, cel mai mare accelerator de particule construit vreodată, se află în continuare în "faza de testare şi, având în vedere că este un instrument foarte complex, e normal să existe şi asemenea opriri", a declarat un purtător de cuvânt al CERN, citat de AFP.

La graniţa dintre Elveţia şi Franţa, CERN - cea mai importantă instituţie dedicată cercetării originilor materiei - a instalat cel mai mare şi mai puternic detector de particule creat vreodată: un dispozitiv cântărind 12.000 de tone, desfăşurat într-un tunel cu o lungime de 27 de kilometri, având ca principal component, pe lângă alte 14 părţi, un uriaş magnet de 2.000 de tone, 16 metri înălţime, 17 metri lăţime şi 13 metri lungime.

Experimentul ar trebui să facă lumină în ceea ce priveşte formarea Universului prin explozia primară. Astfel, acceleratorul va provoca ciocnirea particulelor sub-atomice, la viteze comparabile cu cea a luminii, pentru a creea condiţii similare cu prima fracţiune de secundă după Big Bang.

Proiectul LHC - Large Hadron Collider, este finanţat de 20 de state, a costat 5,4 miliarde ¤ şi are loc la o adâncime de 92 de metri sub centrul de cercetare situat în apropiere de Geneva. Experimentul de miercuri, 10 septembrie, a reprezentat doar un test, debutul proiectului Large Hadron Collider urmând a avea loc avea loc pe 21 octombrie.

Antena3.ro

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close