Antena 3 CNN Externe Acord franco-german: cine încalcă regulile UE va suporta consecinţe

Acord franco-german: cine încalcă regulile UE va suporta consecinţe

Acord franco-german: cine încalcă regulile UE va suporta consecinţe
16 Iun 2010   •   04:36

Relaţiile franco-germane au ajuns la un nou minim, după ce Angela Merkel l-a convins pe Nicolas Sarkozy să susţină controlul Germaniei asupra redresării economice a UE.

Preşedintele francez a cedat cererilor cancelarului garman privind guvernarea economică a UE şi ideea sa de "cartonaşe roşii " pentru statele membre care încalcă regulile de cheltuieli alr Bruxelles-ului.

Sarkozy era hotărât să creeze o "guvernare economică" ale celor 16 state din zona euro cu un secretariat puternic care să coordoneze bugetele naţionale,taxele şi cheltuielile. Dar Merkel a refuzat să accepte planul său, insistând să fie extins la toate cele 27 de stat, euro urmând a fi coordonat în continuare de Banca Centrală Europeană. Aceasta a învins după o întâlnire tensionată

"Membrele UE trebuie să se uite la sine ca la o guvernare economică. Nu trebuie să creăm mebre de primă clasă şi a doua", declara aceasta.

Liderul francez a fost convins să accepte ultimatumul german ca statele din zona euro ce încalcă limitele de deficit bugetar să aibă suspendat dreptul de vot în chestiunile economice, chiar dacă aceasta înseamnă modificarea tratatului UE.

Încercând să schiţeze un mesaj de unitate al discuţiilor, preşedintele francez susţinea că "mai mult ca niciodată, Germania şi Franţa sunt hotărâte să vorbească pe o singură voce".

Majoritatea presei franceze a privit întâlnirea de la Berlin de luni seara ca un semn că cuplul franco-german a intrat într-o luptă pentru putere distructivă.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Nicolas Sarkozy Angela Merkel zona euro
Parteneri
Mărturii despre crima din fața Parcului Crângași din București
x close