Antena 3 CNN Externe Acordul de pace, încălcat. Soldat rus către un jurnalist: "Hai cu noi, frumuseţe, mergem la Tbilisi!"

Acordul de pace, încălcat. Soldat rus către un jurnalist: "Hai cu noi, frumuseţe, mergem la Tbilisi!"

Acordul de pace, încălcat. Soldat rus către un jurnalist: "Hai cu noi, frumuseţe, mergem la Tbilisi!"
13 Aug 2008   •   17:14

Teoretic războiul din Caucaz s-a încheiat marţi seară, după şase zile, cu semnarea unui acord de încetare a focului. În realitate, violenţele continuă însă pe teritoriul georgian. Cel puţin aşa susţin jurnaliştii aflaţi la faţa locului. Un reporter al Associated Press a relatat că în oraşul Gori, în apropierea Osetiei de Sud, tancurile ruseşti patrulează pe străzi şi mai multe case au fost incendiate.

Preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili, susţine şi el că o coloană de blindate ruseşti a plecat din localitatea Gori şi se îndreaptă spre capitala Tbilisi, pe care o vor încercui. Conform reporterului Associated Press, zeci de tancuri şi vehicule militare se îndreaptă către sud. Trupele ruseşti le-au făcut cu mâna jurnaliştilor şi un soldat a strigat, aparent în glumă, către un fotograf: "Hai cu noi, frumuseţe, mergem la Tbilisi!"

Totuşi, tancurile ruseşti, care au fost zărite de ziarişti pe drumul dintre oraşul Gori şi Tbilisi, nu se îndreaptă spre capitală, ci au drept misiune eliberarea unui depozit de armament din zonă. Informaţia a fost transmisă de Moscova şi, ulterior, confirmată de autorităţile georgiene.

La vest, forţele separatiste din Abhazia, susţinute de trupe ruseşti, se pare că au îndepărtat trupele georgiene şi chiar au pătruns în teritoriul georgian, plantând în mod sfidător un steag. Totul s-a întâmplat la mai puţin de 12 ore după ce preşedintele georgian a declarat că a semnat acordul de pace propus de preşedintele francez Nicolas Sarkozy. Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a declarat la rândul său că Rusia a încetat ofensiva militară pentru că Georgia a plătit destul pentru atacul de joia trecută asupra provincie proruse Osetia de Sud.

"Nu este respectat niciun acord de pace", a declarat Mihail Saakaşvili pentru CNN, miercuri, făcând referire la trupele ruseşti prezente în Gori. Adjunctul Şefului de Stat Major, colonel-generalul Anatoli Nogoviţin, a declarat însă că niciun tanc nu se află în Gori. El a explicat că ruşii au fost în oraş pentru a implementa acordul de pace cu oficialii georgieni, însă nu au găsit pe nimeni. Nogoviţin a mărturisit totuşi că au loc confruntări izolate în Osetia de Sud, unde lunetiştii georgieni au deschis focul asupra trupelor ruseşti, care au răspuns cu aceeaşi monedă. "Trebuie să răspundem provocărilor", a spus Nogoviţin.

Antena3.ro

×
Parteneri
Urgie la Vâlcăneşti, în Prahova. Oamenii, blocaţi în case!
x close