Antena 3 CNN Externe Administrarea paracetamolului în mod frecvent creşte riscul apariţiei astmului bronşic

Administrarea paracetamolului în mod frecvent creşte riscul apariţiei astmului bronşic

Administrarea paracetamolului  în mod frecvent creşte riscul apariţiei astmului bronşic
18 Sep 2008   •   20:50

Un studiu a demonstrat că pacienţii care iau paracetamol în mod regulat sunt de 3 ori mai predispuşi să dezvolte astm bronşic. Cercetătorii au studiat un număr de 500 de adulţi astmatici şi 500 de subiecţi sănătoşi în câteva ţări europene. Rezultatele arată că riscul apariţiei simptomelor astmatice creşte la administrarea săptămânală a paracetamolului.

În Marea Britanie numărul astmaticilor este de 5 milioane, dintre care un milion şi jumătate sunt copii. Anual sunt internaţi 70.000 de pacienţi cu astm şi numărul deceselor atinge 1.400 pe an.

Anumiţi astmatici folosesc paracetamolul din cauză că sunt alergici la aspirină sau la anti-inflamatoare nesteroidiene precum Nurofenul.

Studiul a fost publicat în European Respiratory Journal. Doctorul Seif Shaheen de la Colegiul Imperial din Londra, unul dintre autori, a declarat: "Dovezile epidemiologice care arată o legătură între astm şi administrarea paracetamolului se înmulţesc".

Cercetătorii afirmă că administrarea cu regularitate a paracetamolului scade nivelul glutationului, o enzimă cu rol antioxidant care se găseşte în căile respiratorii şi la nivelul nasului, a cărei funcţie principală este protejarea plămânilor de poluanţii din aer, de fumul de ţigară şi de efectele nocive ale radicalilor liberi.

"Avem nevoie de studii suplimentare pentru a fi siguri că paracetamolul este direct responsabil de declanşarea acestei condiţii", a declarat Leanne Male, asistent în acest studiu. "Dacă reuşim să stabilim cu certitudine acest lucru, numărul astmaticilor va scădea", a completat ea.

Statistic vorbind, incidenţa astmului bronşic este mai mare în ţările cu vânzări mai mari ale paracetamolului.


Sursa foto: dailymail.co.uk

Antena3.ro

×
Parteneri
Momentul terifiant când un stâlp e înghițit de craterul din Slănic
x close