Antena 3 CNN Externe Cei mai mari adversari ai Occidentului se întâlnesc în Uzbekistan | Ce se află pe agenda discuțiilor dintre Vladimir Putin și Xi Jinping

Cei mai mari adversari ai Occidentului se întâlnesc în Uzbekistan | Ce se află pe agenda discuțiilor dintre Vladimir Putin și Xi Jinping

Președinții Chinei și Rusiei, Xi Jinping și Vladimir Putin, se întâlnesc, joi, la Samarkand, un vechi oraș din Uzebekistan situat pe Drumul Mătăsii.

Cei mai mari adversari ai Occidentului se întâlnesc în Uzbekistan | Ce se află pe agenda discuțiilor dintre Vladimir Putin și Xi Jinping
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    15 Sep 2022   •   12:51

Este previzibil că Xi și Putin vor discuta despre războiul din Ucraina, tensiunile din Taiwan și parteneriatul dintre China și Rusia, relatează presa internațională.

Este prima călătorie pe care Xi Jinping o efectuează în afara țării sale de la începutul pandemiei de COVID-19.

El a sosit miercuri în Uzbekistan pentru evenimentul numit Summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai.

Liderul rus a venit joi la Samarkand.

Reuniunea celor doi are loc joi după-amiază.

Ultima întâlnire față în față a lui Xi și Putin s-a petrecut cu doar câteva săptămâni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, pe 24 februarie.

Putin caută o piață mai mare în Asia pentru gazul rusesc

Liderii rus și chinez au declarat atunci un parteneriat "fără limite" și au promis că vor colabora mai mult împotriva Occidentului.

După aproape șapte luni de război în Ucraina, liderul de la Kremlin vine în fața omologului de la Beijing cu presiunea unui conflict militar prelungit, care a tensionat puterea economică și militară a Rusiei și a dus la cea mai mare confruntare politică și economică cu Occidentul, de la apogeul Războiului Rece.

Pe măsură ce Europa încearcă să se îndepărteze de petrolul și gazele rusești, Putin va încerca să stimuleze exporturile de energie către China și Asia, eventual ajutorul unei conducte prin Mongolia

Gigantul energetic de stat al Rusiei, Gazprom, studiază de ani de zile posibilitatea ca o nouă conductă de gaz majoră - Power of Siberia 2 - să traverseze Mongolia, ducând gazul rusesc în China.

Gazoductul ar urma să transporte 50 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, adică aproximativ o treime din ceea ce Rusia vinde de obicei în Europa sau echivalentul volumelor anuale Nord Stream 1.

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin Xi Jinping Uzbekistan
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close