Antena 3 CNN Externe Afganistanul se închide! Talibanii le interzic afganilor să meargă la aeroport iar termenul pentru retragerea forțelor străine rămâne 31 august

Afganistanul se închide! Talibanii le interzic afganilor să meargă la aeroport iar termenul pentru retragerea forțelor străine rămâne 31 august

Cetățenii afgani nu mai au voie să meargă la aeroportul din Kabul.

Afganistanul se închide! Talibanii le interzic afganilor să meargă la aeroport iar termenul pentru retragerea forțelor străine rămâne 31 august
de Adrian Iclozan    |    24 Aug 2021   •   16:28

Anunțul a fost făcut luni după-amiază de purtătorul de cuvânt al talibanilor,  Zabihullah Mujahid (foto).

Acesta a justificat decizia invocând "situația haotică" de la aeroport.

Mujahid a spus că oamenii care se află deja la aeroport trebuie să meargă acasă iar "securitatea le va fi garantată".

Purtătorul de cuvânt taliban a dat vina pe reprezentanții SUA pentru că i-ar fi "invitat" pe civilii afgani să se îmbarce în avioane.

"Le cerem americanilor: nu-i încurajați (pe afgani) să plece. Avem nevoie de priceperea lor", a spus Mujahid.

El susține că instituțiile mass-media, spitalele școlile și universitățile, dar și administrația locală, funcționează din nou.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor: Femeile să stea acasă, spre binele lor

Pe de altă parte, Zabihullah Mujahid a declarat că nu crede că va fi extins termenul-limită, 31 august, pentru finalizarea operațiunilor de evacuare de la Kabul.

El a estimat că este timp destul pentru evacuarea cetățenilor străini înainte de limită, iar talibanii "nu sunt în favoarea" ideii ca afganii să plece, la rândul lor, din țară.

Reprezentantul grupării insurgente a mai susținut că femeilor afgane nu li se va interzice "în permanență" să muncească".

El a pretins că acestea trebuie să stea, deocamdată, acasă, "spre binele lor, spre a evita abuzurile" și că joburile lor vor fi păstrate iar salariile, plătite.

BBC a relatat că mai multe femei afgane au fost întoarse din drum când au ajuns la muncă, săptămâna aceasta, la Kabul, după ce li s-a spus că nu mai lucrează acolo sau că o rudă de sex masculin le poate prelua slujba.

×
Subiecte în articol: talibani civili afgani aeroport Kabul
Parteneri
Trucul cu care românii păcălesc automatele de reciclare
x close