Antena 3 CNN Externe Afganistan. Doi soldaţi danezi, ucişi din greşeală de colegii lor englezi

Afganistan. Doi soldaţi danezi, ucişi din greşeală de colegii lor englezi

Afganistan. Doi soldaţi danezi, ucişi din greşeală de colegii lor englezi
19 Dec 2007   •   08:36

Eroare sinistră în Afganistan. Doi soldaţi danezi au fost ucişi, din greşeală, de colegii lor englezi. Incidentul s-a petrecut la sfârşitul lunii septembrie, în timpul unei operaţiuni desfăşurate împotriva talibanilor. Soldaţii danezi participau la misiune alături de britanici, când s-a întâmplat tragedia. În timpul operaţiunii, britanicii i-au confundat pe danezi cu insurgenţii talibani. Potrivit declaraţiilor, cei doi militari au murit loviţi de obuz. Justiţia daneză, care a investigat cazul, recunoaşte că a fost vorba de o greşeală.

Judecătorul Peter Otken a declarat că, ?în urma cercetărilor am stabilit că cei doi soldaţi danezi au fost ucişi în mod accidental. A fost o greşeală tragică atunci când soldaţii britanici au deschis focul, în mod accidental, împotriva poziţiei daneze?.

De partea britanică, investigaţia nu a fost finalizată nici acum. Şi de aceea nu se cunosc motivele care au dus la o asemenea confuzie. Danemarca are 600 de militari desfăşuraţi în Afganistan. Începând din 2002, de când Danemarca s-a alăturat coaliţiei militare conduse de americani, un număr de nouă soldaţi danezi au fost ucişi.

Antena 3

×
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close