Antena 3 CNN Externe Afganistanul a declarat "persona non grata" un funcţionar britanic şi unul irlandez

Afganistanul a declarat "persona non grata" un funcţionar britanic şi unul irlandez

Afganistanul a declarat "persona non grata" un funcţionar britanic şi unul irlandez
26 Dec 2007   •   13:10

Autorităţile din Afganistan îşi asumă riscul unei crize în relaţiile cu Occidentul. Doi înalţi funcţionari internaţionali, un britanic şi un irlandez, au fost declaraţi "persona non grata" pentru presupuse contacte cu talibanii. Unul din cei doi este chiar şeful interimar al delegaţiei Uniunii Europene la Kabul. Diplomaţii europeni cred că este vorba doar de o neînţelegere care îşi va găsi rapid soluţia.

Primele relatări vorbeau despre doi ofiţeri ai coaliţiei internaţionale care ar fi fost chiar arestaţi de afgani, sub acuzaţia de "ameninţare la adresa securităţii naţionale". Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei a confirmat că doi străini au fost reţinuţi de Direcţia Naţională a Securităţii. După cum s-a precizat ulterior, cei doi străini - un funcţionar al Uniunii Europene şi altul din cadrul ONU - au fost doar invitaţi să părăsească Afganistanul în 48 de ore. Doi afgani, colegi cu ei, au fost într-adevăr arestaţi.

Toţi sunt acuzaţi că au luat legătura cu talibanii în provincia Helmand, un centru al producţiei de opiu. Potrivit instituţiilor pentru care lucrau cei doi, contactele cu diferitele facţiuni afgane intră în atribuţiile lor de serviciu şi nu pot fi interpretate ca un sprijin pentru insurgenţi. Corespondentul BBC califică situaţia drept "o furtună într-un pahar cu apă". 60.000 de militari străini susţin, în prezent, guvernul afgan împotriva talibanilor, iar mii de civili europeni sunt angajaţi în diferite programe de reconstrucţie.

Antena 3

×
Parteneri
"Paul de România", arestat preventiv după ce a fost prins în Malta
x close