Antena 3 CNN Externe Peste 30 de oameni au murit în incidente violente după arestarea fostului președinte, în Africa de Sud

Peste 30 de oameni au murit în incidente violente după arestarea fostului președinte, în Africa de Sud

Cel puțin 30 de persoane au murit în incidentele violente care au cuprins mai multe zone din Africa de Sud, de la încarcerarea fostului președinte Jacob Zuma.

Peste 30 de oameni au murit în incidente violente după arestarea fostului președinte, în Africa de Sud
de Adrian Iclozan    |    13 Iul 2021   •   14:09

Aproximativ 800 de oameni au fost arestați de atunci, în urma  protestelor violente care s-au transformat în incendieri și jafuri și au dus la blocarea drumurilor publice.

Guvernul a trimis armata pe străzi pentru a ajuta poliția, copleșită de anvergura violențelor.

În provincia KwaZulu-Natal, șeful guvernului local, Sihle Zikalala, a declarat că 26 de oameni au fost uciși, inclusiv un băiat de 15 ani,

În provincia Gauteng, autoritățile au confirmat șase morți, relatează BBC.

În pofida creșterii numărului de morți, ministrul sud-african al apărării, Nosiviwe Mapisa-Nqakula spune că încă nu este cazul să fie declarată starea de urgență în cele două provincii.

Responsabilul poliției naționale, Bheki Cele, le-a spus însă jurnaliștilor că dacă jafurile continuă, regiunile afectate vor rămâne fără produse de bază.

Autoritățile susțin că unele grupări infracționale profită de furia populară în urma arestării fostului președinte Zuma pentru a comite jafuri și violențe.

12 persoane sunt anchetate pentru incitare la violențe.

Congresul Național African, formațiune de guvernământ, a anunțat că examinează mesajele trimise pe rețelele sociale de Duduzile Zuma-Sambudla, fiica fostului președintelui arestat.

Fostul președinte a primit luna trecută o condamnare de 15 luni de detenție pentru sfidarea instanței, după ce nu s-a prezentat la un interogatoriu vizând fapte de corupție în timpul mandatului său prezidențial.

Zuma, în vârstă de 79 de ani, a negat faptele de corupție dar s-a predat poliției miercurea trecută.

×
Subiecte în articol: Africa de Sud Jacob Zuma
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close