Antena 3 CNN Externe Ahmadinejad: Vizita lui Bush în Orientul mijlociu a fost un eşec

Ahmadinejad: Vizita lui Bush în Orientul mijlociu a fost un eşec

Ahmadinejad: Vizita lui Bush în Orientul mijlociu a fost un eşec
17 Ian 2008   •   23:13

Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a declarat joi că liderul american George W. Bush, care a efectuat recent un turneu în Orientul Mijlociu, nu a reuşit să divizeze popoarele din regiune. Bush "voia să provoace divizări între popoarele din regiune, însă turneul său nu a avut efectul scontat", a declarat Ahmadinejad într-un interviu acordat postului de televiziune al-Jazeera. "Americanii nu au reuşit. Acest turneu este un eşec", a concluzionat preşedintele iranian la postul tv mai sus amintit.

În timpul turneului, Bush a încercat în special să îşi convingă aliaţii arabi cu privire la "ameninţarea" pe care o reprezintă, în opinia sa, Teheranul. Întrebat cu privire la ameninţările împotriva ţării sale, Ahmadinejad a afirmat că "poporul iranian este întotdeauna pregătit să îşi apere drepturile". "Toţi agresorii ştiu bine că vor regreta", a adăugat el.

"Acest turneu nu a făcut decât să încurajeze entitatea sionistă să comită crime mai atroce împotriva poporului palestinian", a adăugat acesta, făcând aluzie la operaţiunile militare israeliene din Fâşia Gaza, soldate începând de marţi cu peste 30 de morţi.

Mai multe ţări din Golful Persic au încercat după vizita lui Bush să menajeze Teheranul. Miercuri, şeful diplomaţiei kuwaitiene, şeicul Mohammed Sabah Al-Salem Al-Sabah, a afirmat la Teheran că ţara sa este "prietenă" cu Iranul.

Ministrul saudit de Externe, prinţul Saud al-Faisal, declarase anterior că Iranul este "o ţară importantă în regiune" şi că Arabia nu are "nimic împotriva" sa. SUA acuză Iranul că vrea să se doteze cu arma nucleară, sub acoperirea unui program nuclear civil, însă Iranul neagă aceste acuzaţii. Washingtonul nu exclude posibilitatea unei intervenţii militare împotriva Republicii islamice.

Antena3.ro

×
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close