Antena 3 CNN Externe Ahtisaari cere statelor UE să recunoască independenţa Kosovo

Ahtisaari cere statelor UE să recunoască independenţa Kosovo

Ahtisaari cere statelor UE să recunoască independenţa Kosovo
08 Mar 2008   •   12:50

Fostul mediator ONU în negocierile privind statutul Kosovo, Martti Ahtisaari, a cerut vineri tuturor statelor membre ale Uniunii Europene să recunoască noul stat kosovar, criticând Spania pentru refuzul de a face acest lucru. Kosovo, provincie sârbă cu populaţie majoritar albaneză, administrată de ONU din 1999, şi-a proclamat unilateral independenţa la 17 februarie.

Doar 27 de ţări, printre care Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Italia şi Germania au recunoscut deja suveranitatea sa. Alte ţări, precum Ciprul şi Spania, dar şi Rusia, aliat tradiţional al Serbiei, refuză pentru moment să recunoască independenţa, de teamă că vor alimenta mişcările separatiste sau autonomiste de pe teritoriile lor. Referindu-se la opoziţia Moscovei faţă de independenţa Kosovo, Ahtisaari a apreciat că ?bunul simţ va prevala?.

Acesta a mai precizat că a convenit cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, să pună capăt mandatului său de mediator pentru Kosovo, iar această decizie a intrat în vigoare la sfârşitul lui februarie.

Antena3.ro

×
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close