Antena 3 CNN Externe Albania şi Croaţia, oficial în NATO. Georgia şi Ucraina aşteaptă până în decembrie

Albania şi Croaţia, oficial în NATO. Georgia şi Ucraina aşteaptă până în decembrie

Albania şi Croaţia, oficial în NATO. Georgia şi Ucraina aşteaptă până în decembrie
03 Apr 2008   •   13:41

Este oficial. NATO a invitat Croaţia şi Albania să adere la Alianţă. Jaap de Hoop Scheffer, secretarul general al NATO a anunţat, la Bucureşti, că de acum se poate spune că Albania şi Croaţia sunt "colegi de Alianţă" cu celelalte ţări membre. În acelaşi timp, candidatura Macedoniei a fost deocamdată respinsă, din cauza divergenţelor pe care le are cu Grecia în chestiunea denumirii ţării. Totuşi, nu există un termen limită până la care Macedonia va soluţiona problema denumirii.

Surpriza vine, însă, tot din zona fostei Iugoslavii. Oficialii NATO au anunţat că au început negocierile cu Bosnia-Herţegovina şi Muntenergu şi că au în vedere deschiderea discuţiilor cu Serbia. Cât priveşte Georgia şi Ucraina, la Bucureşti s-a decis ca cele două ţări să facă parte din Alianţă, dar nu acum. O decizie finală în acest caz se va lua în decembrie.

?Am cerut miniştrilor de externe să facă o evaluare a progreselor pentru a ni le prezenta la întrunirea din decembrie 2008?, a declarat Scheffer.

Nu s-a luat o hotărâre financiară în ceea ce priveşte scutul antirachetă. "Avem mai multe opţiuni dar suntem încă în faza discutării costurilor şi cui revin acestea", a precizat secretarul general al NATO. Preşedintele SUA, George W. Bush a precizat că uşa rămâne deschisă şi altor ţări. "Asigurăm pe toată lumea că extinderea NATO va continua", a încheiat Bush.

SCHEFFER DESPRE AMÂNAREA ADERĂRII UCRAINEI LA NATO

Antena3.ro

×
Parteneri
Pensiile care vor creşte cu 80%-90% din septembrie
x close