Antena 3 CNN Externe Alerta de la centrala nucleară din Krsko stârneşte furia Comisiei Europene

Alerta de la centrala nucleară din Krsko stârneşte furia Comisiei Europene

Alerta de la centrala nucleară din Krsko stârneşte furia Comisiei Europene
05 Iun 2008   •   19:51

Incidentul petrecut, miercuri, la centrala nucleară de la Krsko, a semănat deopotrivă panică şi furie printre statele europene ameninţate de pericolul radioactiv. Bruxelles-ul a activat în premieră sistemul european de alertă nucleară, sesizând ţările Uniunii de incidentul de petrecut la centrală.

Statele membre, printre care şi România, au reacţionat prompt şi au luat măsuri pentru detectarea nivelului de radioactivitate.Slovenii au anunţat că au închis reactorul şi au căutat să liniştească Europa.

Uniunea a reacţionat cu furie, pentru modul în care Slovenia a gestionat criza, cu atât mai mult cu cât ţara deţine preşedinţia UE.

Bulgarii i-au acuzat pe sloveni că au reacţionat precipitat şi că au semănat panică, austriecii au cerut închiderea centralei, în timp ce italienii roagă autorităţile de la Ljubljana să redea motivul real pentru care au dat alerta.

10 metri cubi de apă s-au scrus la reactorul nuclear de la Krsko, totul din cauza unei supape. La ora 18 şi 38 de minute, guvernul Sloven a trimis mesajul de alertă către Comisia Europeană.

Construit în 1983, reactorul de la Krsko e exploatat în comun de Slovenia şi Croaţia.

Observator

×
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close