Alertă în Rusia. Mii de ruși care se întorc din războiul din Siria ar pregăti atentate teroriste

de G.S.    |    05 Noi 2016   •   22:11
Alertă în Rusia. Mii de ruși care se întorc din războiul din Siria ar pregăti atentate teroriste Foto: Agerpres/Tanjug

Mii de cetăţeni ruşi au luptat în Siria de partea rebelilor, iar ei ar putea să se întoarcă în Rusia şi să orchestreze atentate teroriste, a declarat premierul rus Dmitri Medvedev într-un interviu acordat canalului israelian Channel 2.

Moscova a lansat anul trecut o ofensivă aeriană împotriva rebelilor sirieni şi sunt numeroşi jihadişti ruşi care s-au alăturat rebelilor în lupta contra regimului lui Bashar al Assad.

"Probabil că ştiţi că mii de cetăţeni ruşi şi indivizi din alte republici ex-sovietice luptă în Siria", a afirmat Medvedev în interviul acordat înaintea vizitei de săptămâna viitoare în Israel.

"Aceşti oameni sunt spălaţi pe creier şi se întorc acasă asasini profesionişti şi terorişti. Nu ne dorim să orchestreze ceva similar în Rusia după ce flacăra se stinge în Siria", a adăugat premierul rus.

"Noi am mai trecut prin această experienţă după războiul din Caucaz din anii '90. Înainte de toate, vrem ca ei să rămână aici. Apoi, guvernul sirian a cerut liderilor Rusiei să-l ajute să reinstaureze legea şi ordinea", a spus Medvedev, referindu-se la războiul din Cecenia.

În decembrie 2015, aproximativ 2.900 de ruşi au plecat să lupte în Orientul Mijlociu, conform unei afirmaţii făcute anul trecut de directorul FSB, Alexander Bortnikov.

Conform unor date oficiale ale FSB, peste 90% dintre ei au părăsit Rusia după iunie 2013.

Moscova este de mai bine de un an implicată în războiul sirian şi Kremlinul a avertizat că Rusia a devenit, din această cauză, o ţintă a terorismului. Moscova şi-a justificat prezenţa în Siria prin faptul că toată desfăşurarea sa de forţe este îndreptată împotriva organizaţiei Statul Islamic.

Medvedev a subliniat că sirienii ar trebui să îşi decidă singuri viitorul politic.

"Nu ştim dacă un nou sistem politic îl va include sau nu pe Assad, nu este treaba noastră, şi acest lcru trebuie decis de poporul sirian. Dar nu ne dorim ca Siria să se dezintegreze într-un număr de enclave şi sectoare (aşa cum s-a întâmplat în Libia) unde fiecare sector ar fi controlat de grupuri teroriste separate", a spus premierul rus.

Sursă: Agerpres
x close