Antena 3 CNN Externe Ambasadorul SUA din Bolivia, expulzat pentru că destabilizează ţara

Ambasadorul SUA din Bolivia, expulzat pentru că destabilizează ţara

Ambasadorul SUA din Bolivia, expulzat pentru că destabilizează ţara
11 Sep 2008   •   18:55

Philip Goldberg, ambasadorul american din Bolivia, a primit de la preşedintele Evo Morales ordin să părăsească ţara, după ce a fost acuzat că "a conspirat împotriva democraţiei" şi că a încurajat ruinarea ţării. Un purtător de cuvânt al departamentului de stat al SUA a declarat că nu a primit nicio înştiinţare formală despre această destituire şi a descris acuzaţiile aduse lui Goldberg ca fiind fără fundament.

În ultima perioadă, în Bolivia au avut loc proteste majore din partea opozanţilor politicilor ecomomice şi sociale ale lui Morales. "Ambasadorul SUA conspiră împotriva democraţiei şi vrea ca Bolivia să se destrame", a declarat Morales, într-o conferinţă de presă susţinută la palatul prezidenţial din La Paz, citează BBC. Preşedintele a spus că ministrul de Externe l-a informat pe Philip Goldberg că "trebuie să se întoarcă în ţara lui odată".

Morales nu a spus ce dovezi are pentru a-şi susţine acuzaţiile, dar a declarat că are susţinerea guvernului. Ambasada SUA a scris pe site-ul oficial că Goldberg se afla la o întâlnire cu ministrul de Externe, David Choquehuanca, când a fost informat că preşedintele Morales l-a declarat persona non-grata. În declaraţie scrie că Goldberg a fost surprins de "decizia neaşteptată" a lui Morales şi că ambasada aşteaptă un comunicat diplomatic oficial, aşa cum este cerut de Convenţia de la Viena privind Relaţiile Diplomatice.

Anunţul vine după câteva săptămâni de demonstraţii din partea opozanţilor lui Morales. Protestatarii au blocat drumurile şi au ocupat clădirile din regiunile estice, unde se află cele mai importante rezerve de gaz din Bolivia. Grupurile de opoziţie vor o mai mare autonomie şi mai mult control asupra veniturilor obţinute din vânzarea de gaze naturale din zonele lor. Ei obiectează împotriva planurilor lui Morales de a acorda mai multă putere comunităţilor indigene şi sărace, continuând reforma moşiilor şi redistribuind veniturile din gaze.

Antena3.ro
 

×
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close