Antena 3 CNN Externe America de Sud sub ameninţarea războiului. Sarkozy îndeamnă părţile adverse la "reţinere"

America de Sud sub ameninţarea războiului. Sarkozy îndeamnă părţile adverse la "reţinere"

America de Sud sub ameninţarea războiului. Sarkozy îndeamnă părţile adverse la "reţinere"
06 Mar 2008   •   12:23

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy ia atitudine în conflictul din America de Sud. Sarkozy a îndemnat la rândul său toate părţile adverse la "reţinere". Preşedintele Franţei s-a implicat în dispută deoarece actuala criză afectează eforturile pentru eliberarea cunoscutei ostatice ale gherilei columbiene, Ingrid Betancourt, care are şi cetăţenie franceză.

Atmosfera de război a cuprins America Latină în urma disputei dintre Columbia şi vecinii săi, Ecuador şi Venezuela. Cele două ţări au mobilizat trupe la graniţa cu Columbia, în timp ce liderii sud-americani caută o soluţie diplomatică pentru această criză. Statele Unite, care susţin Columbia, consideră totuşi că un conflict armat este foarte puţin probabil.

Venezuela a anunţat că a trimis la frontiera columbiană unităţi de tancuri, precum şi avioane şi nave militare. Ziariştii din zonă nu au observat, însă, mişcări semnificative de trupe. Ecuadorul a concentrat, la rândul său, trupe la frontieră. Columbia susţine că "nu va răspunde provocărilor" şi nu va trimite întăriri la graniţe. Conflictul a fost declanşat de un raid militar columbian pe teritoriul Ecuadorului, în care a fost ucis "numărul doi" al gherilei comuniste din Columbia.

Organizaţia Statelor Americane a confirmat, miercuri, că armata columbiană a încălcat suveranitatea Ecuadorului. Casa Albă califică drept "curioase" avertismentele Venezuelei la adresa Columbiei, ţară care, în opinia americanilor, nu face altceva decât "să se apere de terorism".

Ministrul american al apărării, Robert Gates, crede că un conflict armat este "foarte puţin probabil", dar, chiar dacă s-ar produce, Columbia "se poate descurca singură".

Antena 3

×
Parteneri
Şeful Băncii Naţionale, avertisment pentru Guvern
x close